Transhümanizmin insan tasarımı üzerine felsefi bir inceleme
A philosophical investigation of transhumanism on conception of human
  1. Tez No: 904471
  2. Yazar: SİNEM ÖNDEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET VURAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Transhümanizm, İnsan, İnsan Tasarımı, 3 Süper, Transhuman, Posthuman, Transhumanism, Human, Conception of Human, 3 Super, Transhuman, Posthuman
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
Bu çalışma, transhümanizmin geliştirme teknolojileriyle nasıl bir insan tasarımı oluşturduğu ve posthuman'a ulaşma yolunda ölümsüzlüğe dair hangi olasılıkları konu edindiğini araştırarak, bunların insanın kişisel kimliğinde açtığı sorunlar üzerine odaklanmaktadır. Bunun için öncelikle, transhümanizmin evrimsel bir vurguyla insanın geliştirilmesi gereken bir varlık olduğu yönündeki düşüncesi dikkate alınarak tarihsel köken araştırmasına girişilmiştir. Transhümanizmin geçmiş kuşakların birikimlerinden ilham alarak yeni bir insan tasarımı oluşturma isteği, transhümanistlerin üç süper olarak adlandırdıkları kategoriler bağlamında ele alınmıştır. Yeni insan tasarımından bağımsız olmayan ölümsüzlüğe dair olasılıklar ise genel bir çerçeve oluşturmak adına farklı bir bölümde incelenmiştir. Son bölümde hem yeni insan tasarımı hem de ölümsüzlüğe dair olasılıklar dikkate alınarak, bu ikisinin kişinin sayısal ve anlatısal kimliğine yönelik açığa çıkardığı sorunlar üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study focuses on the problems that transhumanism creates in the personal identity of human beings by investigating what kind of human concept transhumanism creates with development technologies and what possibilities of immortality it deals with on the way to reaching the posthuman. For this purpose, firstly, the historical origins of transhumanism have been investigated by taking into account the idea that the human being is a being that needs to be developed with an evolutionary emphasis. Transhumanism's desire to create a new human concept inspired by the accumulations of past generations is discussed in the context of the categories that transhumanists call the three supers. The possibilities of immortality, which are not independent from the new human concept, are analysed in a different section in order to create a general framework. In the last section, both the new human concept and the possibilities of immortality are taken into consideration and the problems that these two reveal about the numerical and narrative identity of the person are emphasised.