Edirnespor, Kırklarelispor ve Lüleburgazspor futbol takımlarındaki kalecilerin anaerobik eşik seviyelerinin araştırılması ve saha uygulamaları
An Investigation and field applications on anaerobic threshold levels of the goalkeepers of Edirnespor, Kırklarelispor and Lüleburgazspor football teams
- Tez No: 90466
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İLHAN TOKSÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Antrenman, Anaerobik Eşik Noktası, Laktik Asit, Sprint, Dayanıklılık 42
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
7. ÖZET Bu araştırmaya; Edirnespor (N = 6), Kırklarelispor (N = 9) Lüleburgazspor (N = 7) futbol takımındaki toplam 22 kaleci katılmıştır. Kalecilerin biyolojik yaşı, antrenman yaşı, boy uzunluğu ağırlığı, anaerobik eşik noktası değerleri, 30m sprint ve dikey sıçrama parametreleri belirlenmiştir. Buna göre; Edirnespor futbol takımı kalecilerinin Biyolojik Yaşı ortalaması 21.50 ± 1.98 yıl antrenman yaşı ortalaması 9.50 ± 2.41 yıl, boy uzunluğu ortalaması 181.50 ± 3.28 cm, ağırlık ortalaması 73.21 ± 3.45 kg anaerobik eşik noktası değerleri, kalp atım hızı ortalaması 152 ± 10.86 laktik asit ortalaması 7.53 + 3.03 mmol/lt 30m sprint ortalaması 4.17sn ve dikey sıçrama ortalaması 49. 91 ± 3.42 cm. Buna göre; Kırklarelispor futbol takımı kalecilerinin Biyolojik Yaşı ortalaması 22.75 ±1.47 yıl antrenman yaşı ortalaması 9.61 ± 2.45 yıl, boy uzunluğu ortalaması 1.80 ± 5.45 cm, ağırlık ortalaması 73.50 + 2.41 kg, anaerobik eşik noktası değerleri, kalp atım hızı ortalaması 154 ± 9.96, laktik asit ortalaması 6.76 ± 1.77 mmol/lt, 30m sprint ortalaması 4.1 5sn ve dikey sıçrama ortalaması 46.66 ± 3.86 cm. Buna göre; Lüleburgazspor futbol takımı kalecilerinin Biyolojik Yaşı ortalaması 21.50 ± 1.23 yıl, antrenman yaşı ortalaması 6.25 ± 1.25 yıl, boy uzunluğu ortalaması 180.58 ± 3.82 cm, ağırlık ortalaması 74.51 + 2.52 kg, anaerobik eşik noktası, kalp atım hızı ortalaması 156 ± 78.56, laktik asit ortalaması 8.51 + 1.98 mmol/lt, 30m sprint ortalaması 4.16 sn ve dikey sıçrama ortalaması 44.53 ± 4.85 cm.
Özet (Çeviri)
8. SUMMARY In this research; football teams of Edirnespor (N = 6), Kırklarelispor (N = 9) and Lüleburgazspor ( N = 7) 22 goal keepers have attended. Biological age of goal keepers, training age, height length, weight, the valves of anaerobic threshold, 30 m sprint and vertical jump parameters had been calculated. According to this, Edirnespor football team the average biological age of goal keepers are 21.50 + 1.98 years. Average training age is 9.50 ± 2.41 years. Average height lenght is 181.50 ± 3.28 cm, average weight is 73.21 ± 3.45 kg the anaerobic threshold valves of pulse average 152 + 10.86, lactic acid average is 7.53 ± 3.03 mmol/lt, 30 m sprint average 4.17 sec and vertical jump average is 49.91 ± 3.42 cm. In Kırklarelispor football team the average biological age of goal keepers are 22.75 ±1.47 years. Average training age is 9.61 ± 2.45 years. Average height lenght is 1.80 + 5.45 cm, average weight is 73.50 ± 2.41 kg the anaerobic threshold valves of pulse average 154 ± 9.96, lactic acid average is 6.76 ± 1.77 mmol/lt, 30 m sprint average 4.15 sec and vertical jump average is 46.66 + 3.86 cm. Lüleburgazspor football team the average biological age of goal keepers are 21.50 ± 1.23 years. Average training age is 6.25 ± 1.25 years. Average height lenght is 1 80.58 ± 3.82 cm, average weight is 74.51 ± 2.52 kg, the anaerobic threshold valves of pulse average 156 ± 78.56, lactic acid average is 8.51 ± 1.98 mmol/lt, 30 m sprint average 4.16 sec and vertical jump average is 44.53 ± 4.85 cm. Keywords; Training, Anaerobic Threshold, Lactic Acid. Sprint, Endurance. 43