Afganistan'da kadınlara karşı ayrımcılık (1919-2022)
Discrimination against women in Afghanistan (1919-2022)
  1. Tez No: 904809
  2. Yazar: ABDUL RASHEED SULTANI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RECEP SEYMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Afganistan, Kadınlar, Ayrımcılık, Afghanistan, Women, Discrimination
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
AFGANISTAN'DA KADINLARA KARŞI AYRIMCILIK (1919-2022) ABDUL RASHEED SULTANI Bu tez, Afganistan'da 1919-2022 yılları arasındaki dönemde kadınlara yönelik ayrımcılığı detaylı bir şekilde ele alarak, kadınların karşılaştığı zorlukları ve verdikleri mücadeleyi incelemeyi amaçlamaktadır. Afganistan'ın geçmiş yüzyılında meydana gelen çeşitli siyasi değişimler ve toplumsal olaylar, kadın haklarına derin etkiler bırakmıştır. Tez, bu dönem içindeki farklı rejimlerin, savaşların ve sosyal değişimlerin Afgan kadınlarının yaşamına nasıl etki ettiğini anlamaya yönelik bir perspektif sunmaktadır. Ayrıca, çalışma özelinde 2001-2021 yılları arasına odaklanarak, bu zaman dilimindeki kadın haklarına dair yaşanan gelişmeleri detaylı bir şekilde ele almaktadır. Politik değişimlerin, ulusal ve uluslararası müdahalelerin etkisinin yanı sıra eğitim ve istihdam olanakları gibi konular, bu dönemde Afgan kadınlarının maruz kaldığı ayrımcılığın karmaşıklığını ortaya koymaktadır. Tez, elde edilen verileri kullanarak Afgan kadınlarının bu yıllarda karşılaştığı ayrımcılığın derinliğini ve bu mücadeledeki önemli noktaları belirlemeyi hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
DİSCRİMİNATİON AGAİNST WOMEN İN AFGHANİSTAN (1919-2022) ABDUL RASHEED SULTANI This thesis aims to extensively examine discrimination against women in Afghanistan between 1919 and 2022, scrutinizing the challenges faced by women and their struggles during this period. Various political transitions and societal events throughout Afghanistan's past century have deeply impacted women's rights. The thesis offers a perspective on understanding how different regimes, wars, and social changes during this period affected the lives of Afghan women. Moreover, focusing particularly on the years between 2001 and 2021, the study delves into the developments concerning women's rights during this timeframe. Issues such as political changes, national and international interventions, as well as aspects like education and employment opportunities, highlight the complexity of discrimination faced by Afghan women during this period. The thesis aims to use the acquired data to determine the depth of discrimination experienced by Afghan women during these years and identify significant aspects in this struggle.