Hastane yapılarında tenolojik entegrasyon ve tasarım süreçlerine etkisi
Technological integration in hospital buildings and its effect on design processes
- Tez No: 904826
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÖZGÜNLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: BIM (yapı bilgi modellemesi), bütünleşik tasarım, hastane yapıları, sürdürülebilir mimarlık, enerji verimliliği, yeniden işlevlendirme, yapı fiziği
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Fiziği ve Malzemesi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışma 20 yıllık bir zaman dilimi içerisinde geliştirilen faklı ölçeklerdeki çeşitli sağlık yapılarından, mimarlık, iç mimari tasarım, ve uygulama projeleri ile ürün tasarımları başta olmak üzere, malzeme paletlerinin oluşturulması ve yönlendirme tasarımlarına kadar bir çok tasarım disiplininde çalışmalarını sürdüren ofis kurucu ortağı olan bir mimarın çok sayıda farklı işletme ile sonlandırılmış ya da devam eden projeler üzerinden oluşturulacak matrikslerle incelenen yapıların yapı fiziği ve sosyokültürel etkenlerle farklılaşan kullanıcı profiliyle bütünleşik olarak gözler önüne sermeyi hedeflemektedir. Bu sayede yapı fiziği, termal konfor, akustik konfor, görsel konfor gibi sorunların yanı sıra kullanıcılarının fizyolojik ve psikolojik konfor sorunlarının da çözülebilmesi mümkün olacaktır. Bu inceleme ile bu konuda çalışmakta olan ya da bu alanda çalışmayı tercih edecek olan her kesimden entelektüellere öngörülerle rota oluşturma yolunda bir hafıza aktarımı amaçlanmaktadır. Bu çalışma kapsamında seçilen bazı projelerin deneyimsel, akademik incelemeler ve dijital ikiz (BIM) analizleriyle elde edilen verilerinin değerlendirilmesiyle süreçlerin başlama ve sonuç aralığındaki parametrelerin olumlu olumsuz etkileri sebepleri ve çözüm yöntemleri irdelenerek bütünleşik tasarım süreçlerini kapsamlı ve örneklemlerle desteklenmiş hakemli bir eleştiri disiplini oluşturarak optimal faydada sürdürülebilir tasarım kriterlerini bir örgü halinde sunulması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to reveal the building physics and user profiles that differ with sociocultural factors in the structures examined with matrices to be created through projects that have been completed or are ongoing with many different businesses, from various health structures of different scales developed within a period of 20 years to the creation of material palettes and directional designs, primarily with architecture, interior design, and application projects of an architect who is the founding partner of the office, which continues its works in many design disciplines, including product designs, the creation of material palettes and directional designs. In this way, it will be possible to solve problems such as building physics, thermal comfort, acoustic comfort, visual comfort, as well as physiological and psychological comfort problems of the users. This study aims to transfer a memory to intellectuals from all walks of life who are working on this subject or who will prefer to work in this field, in order to create a route with foresight. Within the scope of this study, it is aimed to present sustainable design criteria in an optimal way by creating a comprehensive and peer-reviewed critique discipline supported by examples of integrated design processes by examining the positive and negative effects of the parameters in the process start and end range, the reasons for these positive and negative effects and solution methods by evaluating the data obtained from experimental, academic studies and digital twin (BIM) analyses of some selected projects.