Neoadjuvan kemoterapi sonrası meme kanserli nod pozitif hastalarda aksiller diseksiyon gerekli mi?
Is axillary dissection necessary in node-positive breast cancer patients after neoadjuvant chemotherapy?
- Tez No: 904829
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNA FERAHMAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Aksilla, Lenf Nodu Diseksiyonu, Meme Neoplazmları, Neoadjuvan Tedavi, Sentinel Lenf Nodu Biyopsisi, Axilla, Lymph Node Dissection, Breast Neoplasms, Neoadjuvant Therapy, Sentinel Lymph Node Biopsy
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Amaç: Neoadjuvan kemoterapi (NAKT) sonrası sentinel lenf nodu biyopsisi (SLNB) pozitif meme kanseri hastalarında aksiller lenf nodu diseksiyonunun (ALND) gerekliliği belirsizliğini korumaktadır. Bu çalışmanın amacı, preoperatif görüntüleme, demografik veriler ve kapsamlı patolojik özellikler incelenerek ALND ihtiyacını öngörmeye çalışmak ve NAKT sonrası SLNB pozitif gelen hastalarda ALND'den kaçınılabilecek durumları ortaya koymaktır. Gereç ve Yöntem: 2017-2024 yılları arasında meme kanseri nedeni ile opere olmuş 2784 hastadan NAKT almış ve cerrahi uygulanan 604 meme kanseri hastası retrospektif olarak değerlendirildi. SLNB'si pozitif saptanarak ALND yapılan 62 hasta çalışmaya dahil edildi. Hasta özellikleri, preoperatif görüntüleme verileri ve tümörün kapsamlı patolojik bulguları analiz edildi. Bulgular: Preoperatif görüntülemenin aksiller metastazı saptamadaki duyarlılığı düşük ve negatif prediktif değeri (NPV) %15,84 olarak saptandı. SLNB'de pozitif nod saptanan hastalarda ALND sonrası N evresinde progresyon oranı %21 olarak saptandı. Preoperatif görüntülemedeki tümör boyutunda artış, hastalarda N evresinde yükselme riski açısından istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p=0,03). SLNB'de metastatik lenf nodu sayısı ile N evresi progresyonu arasında pozitif bir korelasyon izlendi (p3 cm veya birden çok pozitif SLN içeren hastalarda ALND'nin yapılması daha güvenli görünmektedir. Bu bulgular, gelecekte yapılacak daha geniş prospektif çalışmalarla hasta seçimini netleştirerek gereksiz cerrahileri azaltabilir, morbiditeyi düşürebilir ve hasta konforunu artırabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The necessity of axillary lymph node dissection (ALND) in breast cancer patients with a positive sentinel lymph node biopsy (SLNB) after neoadjuvant chemotherapy (NACT) remains unclear. This study aims to predict the need for ALND by examining preoperative imaging, demographic data, and comprehensive pathological characteristics, and to identify cases in which ALND may be avoided in SLNB-positive patients after NACT. Materials and Methods: Among 2784 patients who underwent surgery for breast cancer between 2017 and 2024, 604 patients who received NACT and underwent surgery were retrospectively evaluated. 62 patients with a positive SLNB who underwent ALND were included. Patient characteristics, preoperative imaging data, and detailed pathological findings of the tumour were analysed. Results: Preoperative imaging showed low sensitivity and a negative predictive value (NPV) of 15.84% for detecting axillary metastasis. Among patients with a positive SLNB, the N stage progression rate after ALND was found to be 21%. An increase in tumour size on preoperative imaging was statistically significant for the risk of N stage escalation (p=0.03). A positive correlation was observed between the number of metastatic lymph nodes detected in the SLNB and N stage progression (p3 cm or multiple positive SLNs. These findings may help clarify patient selection in future prospective studies, thereby reducing unnecessary surgeries, lowering morbidity, and improving patient comfort.