İnsan kaynaklarında dijital teknolojik dönüşümün işe alım süreçlerinde kullanımı üzerine bir araştırma
A research on the use of digital technological transformation in recruitment processes in human resources
- Tez No: 905043
- Danışmanlar: PROF. DR. SERDAR BOZKURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İşe Alım, Dijital Dönüşüm, İnsan Kaynakları Süreçleri, Dijital Dönüşümün Riskleri, Dijital Dönüşümün Faydaları, Recruitment, Digital Transformation, Human Resource Processes, Risks of Digital Transformation, Benefits of Digital Transformation
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu araştırma, günümüzün hızla dijitalleşen iş dünyasında, organizasyonların insan kaynakları departmanlarında gerçekleştirdikleri dijital dönüşüm süreçlerini ve bu süreçlerin uygulamadaki yansımalarını anlamayı amaçlamaktadır. Araştırma kapsamında, Türkiye'deki çeşitli organizasyonlarda en az müdür düzeyinde çalışan ve dijital dönüşüm sürecine katılmış, 11 beyaz yakalı kıdemli çalışanla derinlemesine yapılan yarı yapılandırılmış mülakatlar gerçekleştirilmiştir. Katılımcıların mülakatları sonucunda elde edilen veriler MAXQDA 2022 programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Araştırma bulguları, katılımcıların deneyimlerinin sektörel ve demografik faktörlere göre nasıl değiştiğini ve işe alım süreçlerinde dijital teknolojilerin rolünü vurgulamaktadır. Çalışmanın sonuçları, organizasyonların dijital dönüşüm stratejilerini geliştirme ve uygulama süreçlerindeki başarı faktörlerini ve zorluklarını ortaya koymuştur. Sonuç olarak, araştırma, dijital dönüşümün sadece teknolojik bir yenilik değil, aynı zamanda organizasyonel bir değişim süreci olduğunu ve bu sürecin hem fırsatlar hem de zorluklar sunduğunu ortaya koymuştur. Dijital dönüşümün başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesi için stratejik bir yaklaşımın benimsenmesi, maliyetlerin yönetilmesi ve insan faktörünün dikkate alınması gerektiği belirtilmiştir. Araştırma, literatürdeki benzer çalışmalardan farklı olarak, derinlemesine mülakatlar yoluyla katılımcıların deneyimlerini inceleyerek dijital dönüşümün içsel dinamiklerini anlamaya yönelik önemli bir katkı sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
This research aims to understand the digital transformation processes carried out in organizations' human resources departments in today's rapidly digitalizing business world and the reflections of these processes in practice. Within the scope of the research, in-depth semi-structured interviews were conducted with 11 white-collar senior employees who worked at least at the manager level in various organizations in Turkey and participated in the digital transformation process. The data obtained from the interviews of the participants were analyzed through the MAXQDA 2022 program. The research findings emphasize how the participants' experiences changed according to sectoral and demographic factors and the role of digital technologies in recruitment processes. The study's results revealed the success factors and challenges in the processes of developing and implementing organizations' digital transformation strategies. As a result, the research showed that digital transformation is not only a technological innovation but also an organizational change process, and this process offers both opportunities and challenges. It was stated that a strategic approach should be adopted, costs should be managed, and the human factor should be considered to realize digital transformation successfully. Unlike similar studies in the literature, the research contributed to understanding the internal dynamics of digital transformation by examining the participants' experiences through in-depth interviews.