Kritik olay tekniği ile yetkinliklerin objektif değerlendirilmesi: Bir bankada örnek olay incelemesi
Objective evaluantion of competences with critical incident technique: Case study in a bank
- Tez No: 905081
- Danışmanlar: PROF. DR. NİHAT ERDOĞMUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kritik Olay Tekniği, Yetkinlikler, Performans Değerlendirme, Critical Incident Technique, Competences, Performance Evaluation
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Kritik Olay Tekniği İle Yetkinliklerin Objektif Değerlendirilmesi: Bir Bankada Örnek Olay İncelemesi Performans değerlendirme, günümüz iş dünyasında örgüt yönetimi için kritik bir unsurdur. Özellikle son yıllarda, rekabetin yoğun olduğu iş ortamlarında, örgütler performans değerleme süreçlerine daha fazla odaklanmaktadır. Özellikle bankacılık sektöründe, iş süreçlerinin karmaşıklığı ve rekabetin yüksek olması nedeniyle, performans değerlendirme daha da kritik bir hal almaktadır. Kritik olaylar tekniği, bu araştırmada kullanılan ana metodolojidir. Kritik olay tekniği kullanılarak elde edilecek bilgilerin, personelin güçlü ve zayıf yönlerini belirleme ve yetkinlik değerlendirme süreçlerine entegrasyonu üzerine ışık tutmayı hedeflemektedir. Bu araştırmada nitel bir araştırma yaklaşımı benimsenmiş ve örnek olay deseni kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemi, bir bankada farklı departmanlardan seçilen çeşitli hiyerarşik seviyelerdeki çalışanları içermektedir. Araştırma sürecinde, doküman incelemesi ve görüşme teknikleri kullanılmıştır. Doküman incelemesi, özellikle bankanın stratejik planlar, politika belgeleri, performans raporları ve performans değerlendirme dokümanlarına odaklanarak temel veri kaynakları oluşturmuştur. Görüşme teknikleri ise, doküman incelemesiyle elde edilen bilgileri pekiştirmek, derinleştirmek ve dokümanlarda bulunmayan detaylara ulaşmak amacıyla kullanılmıştır. Bu yöntemlerin birleşimi, araştırmanın kapsamlı, derinlemesine ve çok yönlü bir şekilde gerçekleştirilmesine olanak sağlamıştır. Görüşmeler, belirlenen kriterlere uygun olarak seçilen katılımcılarla detaylı bir şekilde kaydedilmiştir. Kritik olaylar tekniği kullanılarak elde edilen bulgular, performans yönetimi süreçlerine entegrasyonu sağlamak üzere önerilerle desteklenmiştir. Bu bağlamda, araştırma yetkinliklerin kanıta dayalı ve objektif değerlendirilmesi amacıyla uygulama odaklı sonuçlar sunmaktadır. İş hayatındaki insan kaynakları sistemleri, sektör liderlerinin birbirlerini örnek alarak evrim geçirmiştir. İncelemesi yapılan banka, geleneksel sistemleri hızlı bir şekilde benimseyerek cesur tasarımlara yönelmiştir. Anlık geri bildirim uygulaması, çalışan deneyimini güçlendirmiş ve yetkinlik değerlendirmelerini daha objektif hale getirmiştir. Bulgular, gelişime açık yönleri belirlemede etkili olduğunu göstermektedir. Önerilen yöntem, geri bildirim sistemini kritik olaylar tekniği ile geliştirmeyi ve daha objektif bir şekilde yetkinliklerin değerlendirilmesini içermektedir. Bu teknik, örneğin yetkinlik seti detaylarına odaklanarak hataları azaltabilir ve sistemi tüm katılımcılar arasında ortak bir anlayışa ulaştırabilir. Analizler, kritik olaylar tekniğinin uygulanmasıyla geri bildirim sisteminin ve yetkinlik değerlendirmelerinin daha etkili bir stratejiye kavuşturulabileceğini göstermektedir. Bu süreç, sistemin güçlü yanlarını pekiştirecek ve gelişime açık yönlerini daha etkili bir şekilde geliştirmek için kullanılabilecek somut bir çerçeve sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective Evaluation of Competences with Critical Incident Technique: Case Study in a Bank Performance appraisal is a critical element for organizational management in today's business world. Especially in recent years, in business environments where competition is intense, organizations focus more on performance appraisal processes. Especially in the banking sector, due to the complexity of business processes and high competition, performance appraisal becomes even more critical. Critical incidents technique is the main methodology used in this research. It aims to shed light on the integration of the information to be obtained by using the critical incident technique into the processes of determining the strengths and weaknesses of the personnel and competence assessment. In this study, a qualitative research approach was adopted and a case study design was used. The sample of the research includes employees at various hierarchical levels selected from different departments in a bank. In the research process, document analysis and interview techniques were used. Document review was the main source of data, with a particular focus on the bank's strategic plans, policy documents, performance reports and performance evaluation documents. Interview techniques, on the other hand, were used to consolidate and deepen the information obtained through document review and to reach details that were not available in the documents. The combination of these methods enabled the research to be conducted in a comprehensive, in-depth and multifaceted manner. Interviews were recorded in detail with the participants selected in accordance with the specified criteria. The findings obtained using the critical incidents technique are supported by recommendations for integration into performance management processes. In this context, the research provides practice-oriented results for the purpose of evidence-based and objective assessment of competences. Human resources systems in business life have evolved with industry leaders following each other's example. The bank under review quickly adopted traditional systems in favour of bold designs. The implementation of instant feedback has strengthened the employee experience and made competency assessments more objective. The findings show that it is effective in identifying areas for improvement. The proposed method involves improving the feedback system with the critical incidents technique and evaluating competences in a more objective way. This technique can reduce errors, for example by focusing on the details of the competence set, and bring the system to a common understanding among all participants. The analyses show that a more effective strategy for the feedback system and competence assessments can be achieved by applying the critical incidents technique. This process provides a concrete framework that can be used to consolidate the strengths of the system and to more effectively develop the areas for improvement.