Sergei Prokofiev'in Op. 63 No. 2 Sol Minör Keman Konçertosunun yapısal ve teknik açıdan incelenmesi
Structural and technical analysis of Sergeı̇ Prokofı̇ev's Violin Concerto Op. 63 No. 2 in G Minor
  1. Tez No: 905118
  2. Yazar: DİLARA YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. SABRİYE BAHAR BİRİCİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Sergei Prokofiev, Keman, Konçerto, Yapısal Analiz, Çalışma Önerileri, Sergei Prokofiev, Violin, Concerto, Structural Analysis, Practice Recommendations
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Keman Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu tez çalışmasında, 20. yüzyılın en önemli bestecilerinden ve piyanistlerinden biri olan Sergei Prokofiev'in yaşamı, kariyeri ve eserleri ele alınmış; Op. 63, 2 numaralı Sol Minör Keman Konçertosu yapısal ve teknik açıdan incelenerek, çalışma yöntemleri sunulmuştur. Tezin birinci bölümünde 20. yüzyıl Rus müziği, S. Prokofiev'in hayatı, müzikal yaklaşımı ve eserleri araştırılmıştır. İkinci bölümde konçertonun tarihsel gelişimi, konçerto formu ve Prokofiev'in Op.63 No. 2 Sol Minör Keman Konçertosunun bestelenme süreci hakkında bilgi verilerek, konçertonun yapısal analizi yapılmıştır. Üçüncü ve son bölümde ise eseri yorumlayacak keman sanatçılarının faydalanabileceği, konçertonun icrasına yönelik çalışma önerileri sunulmuştur. Bu çalışmada literatür araştırması yöntemi kullanılmış; daha önce yazılmış tezler, Türkçe ve yabancı kaynaklarla birlikte, internette yayımlanmış makalelerden faydalanılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis the life, the career and the works of Sergei Prokofiev, who was one of the most important composers and pianists of the 20th century, are discussed. By conducting structural and technical analyses of his Violin Concerto No. 2 in G minor, Op. 63, proposed practising methods are presented. In the first section of this thesis, the music of the 20th-century Russia, the life of Prokofiev, his musical approach and his works are explored. The second section delves into the historical developmentof the concerto, the concerto form and the composition process of Prokofiev's Violin Concerto No. 2 in G minor, Op. 63. These are followed upon by a structural analysis of the concerto. In the third and ultimate section, practice recommendations for violinists who shall perform the piece are presented. A literature review was used in this study. Previous theses, Turkish and foreign sources as well as articles publihes on the internet were utilized.