Posttraumatic growth in college students: Role of rumination, perceived social support and self-efficacy
Üniversite öğrencilerinde travma sonrası büyüme: Ruminasyon, algılanan sosyal destek ve öz yeterliğin rolü
  1. Tez No: 905154
  2. Yazar: MERVE İBRİKOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞEN KÖSE ŞİRİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Travma Sonrası Büyüme, Ruminasyon, Öz yeterlik, Sosyal Destek, Post-traumatic Growth, Rumination, Self-efficacy, Social Support
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
Bu çalışmanın amacı üniversite öğrencileri arasında travma sonrası büyümenin yordayıcılarını belirlemektir. Özellikle bu araştırma, ruminasyon, öz yeterlilik ve sosyal desteğin travma sonrası büyümenin yordayıcıları olarak ne ölçüde hizmet ettiğini incelemeyi amaçlamaktadır. Bu çalışmada nicel, yordayıcı ilişkisel araştırma modeli kullanılmıştır. Araştırmanın verileri kolayda örnekleme yöntemi ile toplanmıştır. Araştırmanın katılımcıları 487 üniversite öğrencisinden oluşmaktadır. Örneklem grubunda 361 kadın, 125 erkek ve 1 diğer yer almıştır. Verilerin toplanmasında katılımcılara araştırmacının hazırladığı demografik bilgi formu, Travma Sonrası Büyüme Envanteri, Olayla İlişkili Ruminasyon Envanteri, Genel Öz Yeterlik Ölçeği ve Algılanan Sosyal Destek Ölçeği uygulanmıştır. Verilerin analizinde Bağımsız Gruplar t Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA), Pearson Çarpım Moment Korelasyonu ve Hiyerarşik Regresyon Analizi kullanılmıştır. Araştırmanın bulguları cinsiyet (kadın), birincil travma, kasıtlı ruminasyon, öz yeterlilik ve algılanan sosyal desteğin üniversite öğrencilerinde travma sonrası büyümenin anlamlı yordayıcıları olduğunu göstermektedir. Bağımsız değişkenler üniversite öğrencilerinin genel puanlarına ilişkin toplam varyansın %39,2'sini açıklamaktadır. Buna karşılık, analizler, ikincil travmanın ve müdahaleci ruminasyonun travma sonrası büyümeyi anlamlı şekilde yordamadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the predictors of post-traumatic growth among college students. Specifically, this research aims to examine the extent to which rumination, self-efficacy and social support serve as predictors of post-traumatic growth. A quantitative, predictive correlational research model was used in this study. The data of the research were collected by convenience sampling method. The participants of the research consist of 487 college students. The sample group included 361 women, 125 men and 1 other. In collecting the data, the demographic information form, Post-traumatic Growth Inventory, Event Related Rumination Inventory, General Self Efficacy Scale, and Multidimensional Perceived Social Support have been applied. Independent Groups t Test, One-Way Analysis of Variance (ANOVA), Pearson Product Moment Correlation and Hierarchical Regression Analysis were used in the analysis of the data. The findings of the research indicate that gender (female), primary trauma, deliberate rumination, self-efficacy, and perceived social support were all significant predictors of post-traumatic growth in college students. The independent variables explain 39.2% of the total variance with regard to the overall scores of college students. In contrast, analyses show that secondary trauma and intrusive rumination did not significantly predict post-traumatic growth.