6-12 yaş arasında kekemeliği olan çocuklarda sosyal uyum becerileri ile kekemelik şiddeti arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between social adaptation skills and stuttering severity in children with stuttering between the ages of 6-12
  1. Tez No: 905181
  2. Yazar: MERVE ERYILMAZ GÜR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: 6-12 yaş, kekemelik, sosyal uyum becerileri, kekemelik şiddeti
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kapadokya Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
ERYILMAZ GUR, Merve. 6-12 Yaş Arasında Kekemeliği Olan Çocuklarda Sosyal Uyum Becerileri ile Kekemelik Şiddeti Arasındaki İlişkinin İncelenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Nevşehir,2024. Bu araştırma, 2022-2023 eğitim öğretim yılı birinci döneminde 6-12 yaş aralığındaki kekemeliği olan çocuklar üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya, kekemeliği olan 18 kız, 34 erkek çocuk dahil edilmiştir (Yaş ortalaması:9.03±1.90). Çalışmanın temel amacı, 6-12 yaş arasında kekemeliği olan çocukların sosyal uyum becerileri ile kekemelik şiddeti arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Çalışmada, 6-12 yaş aralığındaki çocukların sosyal uyum becerilerini ölçmek amacıyla Sosyal Uyum ve Beceri Ölçeği, kekemelik şiddetini ölçmek için Kekemelik Şiddeti Değerlendirme Aracı kullanılmıştır. Araştırmanın bulgularına göre, yaş gruplarına göre Kekemelik Şiddeti Ölçeği toplam ve alt boyut skorları açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar bulunmamaktadır (p>0.05). 6-9 veya 10-12 yaş grubundaki çocukların ortalama skorları benzerdir. Yaşa göre sosyal uyum becerileri incelendiğinde Dikkat ve Hareketlilik alt boyutu açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmaktadır (p0.05). Kız veya erkek çocukların ortalama skorları benzerdir. Kekemelik Şiddeti Ölçeği ve Sosyal Uyum ve Beceri Ölçeği toplam ve alt boyutları arasındaki ilişkiler incelendiğinde; Kekemelik Şiddeti Ölçeği sıklık puanı ile Sosyal Uyum ve Beceri Ölçeği Engellenme Eşiği alt boyutu arasında pozitif yönlü orta düzey bir ilişki (ρ:0.350), Süre Puanı ile Sosyal İlişki arasında pozitif yönlü düşük düzey (ρ:0.289) istatistiksel olarak anlamlı ilişkiler bulunmaktadır (p0.05).
Özet (Çeviri)
ERYILMAZ GUR, Merve. Examination of the Relationship Between Social Adaptation Skills and Stuttering Severity in Children with Stuttering Between the Ages of 6-12, Master's Thesis Nevşehir, 2024. This research was conducted on children who stutter between the ages of 6-12 in the first semester of the 2022-2023 academic year. 18 girls and 34 boys who stutter were included in the study (Mean age: 9.03±1.90). The main purpose of the study is to examine the relationship between the social adaptation skills and stuttering severity of children who stutter between the ages of 6-12. In the study, the Social Adaptation and Skills Scale was used to measure the social adaptation skills of children between the ages of 6-12, and the Stuttering Severity Assessment Tool was used to measure the severity of stuttering. According to the findings of the study, there are no statistically significant differences in terms of Stuttering Severity Scale total and subscale scores according to age groups (p>0.05). The average scores of children aged 6-9 or 10-12 are similar. When social adaptation skills are examined according to age, there is a statistically significant difference in terms of Attention and Mobility sub-dimension (p0.05). The average scores of boys or girls are similar.