Farklı irrigasyon solüsyonlarının streptococcus sangius üzerindeki antimikrobiyal etkilerinin in vitro incelenmesi
In vitro study of antimicrobial effects of different irrigation solutions on streptococcus sanguis
  1. Tez No: 90520
  2. Yazar: F. EBRU ÖZGEY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMAGÜL ZIRAMAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Antimikrobiyal etki, bakteriyel penetrasyon, dentin tübülleri, irrigasyon solüsyonları, mikroorganizma, Antimicrobial effect, bacterial penetration, dentinal tubules, irrigation solutions, microorganism
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Diş Hastalıkları ve Tedavisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Endodonti Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
74 ÖZET Farklı trrigasyon Solüsyonlarının Streptococcus sanguis üzerindeki Antimikrobiyal Etkilerinin İn Vitro İncelenmesi Farklı irrigasyon solüsyonlarının dentin tübüllerine penetre olan Streptococcus sanguis üzerindeki antimikrobiyal etkilerini incelediğimiz çalışmamız, ortodontik, protetik, periodontal problemler nedeniyle çekilen çürüksüz 83 adet tek köklü alt küçükazı dişi kullanılarak in vitro olarak yürütüldü. Dişler, giriş kaviteleri açılıp, pulpalan extirpe edildikten sonra otoklavda sterilize edildi Dişlerin kök kanallarına bir gecelik Streptococcus sanguis ( KUEN 1566) kültürünün enjeksiyonundan sonra BHIB besiyeri içine konuldu. Her iki günde bir besiyeri yenilenerek 37 °C de üç hafta inkübasyona bırakıldı. Dentin tübülleri içerisine bakteri penetrasyonunu göstermek için bir grup, üç hafta sonunda enstrümentasyon öncesinde SEM incelemeleri için ayrıldı. Çalışma uzunluklarının belirlenmesinden sonra kalan dişlerin kök kanalları 15-40 no'lu K-tipi eğeler ile standart teknikle genişletildi Dişlerin kök kanallarının mekanik preparasyonu sırasında irrigasyon solüsyonu olarak kontrol grubunda serum fizyolojik, deney gruplarında ise % 5' lik sodyum hipoklorit, % 0.2' lik klorheksidin, kalsiyum hidroksit çözeltisi tek başlarına ve % 17 lik EDTA üe ardarda kullanıldı. Hazırlanan tüm örnekler SEM*de cepheden ve profilden olmak üzere iki ayrı perspektiften incelendi Çalışmamızda dentin tübülleri içerisine penetre olan S. sanguis üzerinde en kuvvetli antimikrobiyal etki EDTA ve sodyum hipokloritin ardarda kullanıldığı deney grubunda gözlenmiştir. Bu grubu takiben EDTA ve klorheksidinin beraber kullanıldığı grup gelmektedir. Sodyum hipoklorit ve klorheksidin solüsyonlarının tek başlarına, kalsiyum hidroksit çözeltisinin ise gerek tek basma gerekse EDTA ile ardarda kullanıldığında dentin tübüllerine penetre olan S.sanguis üzerinde antimikrobiyal etki göstermedikleri saptanmıştır. Kontrol grubunu oluşturan serum fizyolojiğinde S. sanguis üzerinde antimikrobiyal etkiye sahip olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
75 SUMMARY In Vitro Study of Antimicrobial Effects of Different Irrigation Solutions on Streptococcus sanguis The study of the antimicrobial effects of different irrigation solutions on Streptococcus sanguis penetrated into dentinal tubules was examined under in vitro conditions by using 83 caries free, single rooted mandibular premolar teeth which had been extracted for orthodontic, prosthetic, and periodontal reasons. After the access cavities were opened and pulp tissues were extirpated, teeth were sterilized in autoclave. Teeth were placed in BHIB after the injection of fresh turbid culture of S. sanguis (KUEN 1566) into their root canals. They were incubated for three weeks at 37°C by renewing the BHIB every two days. In order to show the bacterial penetration into dentinal tubules, a group was seperated for SEM examination at the end of three weeks before instrumentation. After determining the working length, root canals of the teeth was prepared with K- fQes of 15-40 by using standard technique. During the mechanical preparation of the root canals, as irrigation solutions, in control group physiological solution was used, and in experimental groups 5 % sodium hypochlorite, 0.2 % chlorhexidine, saturated calcium hydroxide solution was used alone and following 17 % EDTA All specimens were examined under SEM from two perspectives: front view and profile. In our study, the strongest antimicrobial effect on S. sanguis which had been penetrated into dentinal tubules was observed in the experimental group in which EDTA and sodium hypochlorite were used continuously. Following this group comes the group in which EDTA and chlorhexidine were used together. It has been established that neither sodium hypochlorite and chlorhexidine, when used alone, nor saturated calcium hydroxide solution, when used either alone or with EDTA show any antimicrobial effect on S. sanguis penetrated into dentinal tubules. It has been confirmed that physiological solution forming the control group does not have any antimicrobial effects on S. sanguis.