Evaluation of sustainable water management in aquaculture
Su ürünleri yetiştiriciliğinde sürdürülebilir su yönetiminin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 905254
  2. Yazar: SELİN AKTAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEVGİ TOKGÖZ GÜNEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Çevre Mühendisliği, Aquatic Products, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Su ürünleri yetiştiriciliği, su yönetimi, sürdürülebilirlik, çevresel etkiler, Aquaculture, water management, sustainability, environmental impacts
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Su ürünleri yetiştiriciliği, Türkiye dahil Akdeniz'e kıyısı olan toplam 22 ülkenin gıda güvenliğine, ekonomik kalkınmasına ve istihdam olanaklarına katkısı olan, hızla gelişen bir sektördür. Ancak Akdeniz'de su ürünleri yetiştiriciliğinin yaygınlaşması, sektörün sürdürülebilirliğini etkileyen ve daha da gelişmesini tehlikeye atabilecek çeşitli çevresel ve sosyo-ekonomik sorunları da beraberinde getirmiştir. Su ürünleri yetiştiriciliği endüstrisinin sürdürülebilir kalkınmasını sağlamak için çevresel etkilerin hafifletilmesi, arazi kullanımının optimize edilmesi ve diğer deniz ürünleri ile çatışmaların azaltılması gibi entegre yönetim uygulamalarına ihtiyaç vardır. Sürdürülebilir su ürünleri yetiştiriciliği, üç ana prensibi birleştiren dinamik bir kavramdır. Bu kavramlar; ekonomik açıdan karlı olmak, çevre dostu olmak ve sosyal açıdan eşitlikçi olmak olarak sıralanabilir. Bugüne kadar sektörde sürdürülebilirliğin sağlanması amacıyla AquaSpace, MedAID, PerformFish ve PrimeFish gibi projelerin çıktısı olarak farklı yönetim stratejileri önerilmiştir. Bununla birlikte su ürünleri yetiştiriciliğinde su yönetimi uygulamaları sürekli olarak çevresel ve ekonomik açıdan sürdürülebilirliği sağlamak için dünya genelinde geliştirilmeye devam etmektedir. Tez çalışması kapsamında su ürünleri yetiştiriciliği sektörü özelinde sürdürülebilir su yönetimi çalışmaları Türkiye'de mevcut bir su ürünleri yetiştiriciliği firmasının verileri kullanılarak incelenmiştir. Bu kapsamda üretimin aşamaları dikkate alınarak su tüketimi ve su verimliliği gibi sürdürülebilirlik göstergeleri belirlenmiş şirketin sürdürülebilir su yönetimi konusunda yürüttüğü çalışmalar değerlendirilmiştir. Bu bağlamda firmanın uygulanmakta olduğu su yönetim planı ulusal ve uluslararası ölçekte uygulanan yönetim planları ve araçlarla karşılaştırılarak görüş ve önerilerde bulunulmuştur. İlave olarak, sürdürülebilirlik göstergelerinden olan su tüketimi, su verimliliği gibi göstergelerin firma özelinde belirlenmesidir. İlave olarak, sektör özelinde ilgili ulusal ve uluslararası çevresel etki değerlendirme çalışmaları gözden geçirilerek mevcut tasarım yapısının geliştirilmesine katkı sağlanacaktır.
Özet (Çeviri)
Aquaculture is a rapidly developing sector that contributes to the food security, economic development and employment opportunities of a total of 22 countries bordering the Mediterranean, including Turkey. However, the spread of aquaculture in the Mediterranean has brought with it various environmental and social and economic problems that affect the sustainability of the fishing sector and may jeopardize its further development. Integrated management practices such as mitigating environmental impacts, optimizing land use, and reducing conflicts with other marine products are needed to ensure sustainable growht of the aquaculture industry. Sustainable aquaculture facilities are a dynamic concept that combines three main principles. These concepts; These can be listed as being economically profitable, environmentally friendly and socially egalitarian. To date, different management strategies and targets have been proposed as the output of projects such as AquaSpace, MedAID, PerformFish and PrimeFish in order to ensure sustainability in the sector. However, water management practices in aquaculture continue to be developed worldwide to ensure environmental and economic sustainability. Within the scope of this study, sustainable water management studies specific to the aquaculture sector were examined using the data of an aquaculture company in Turkey. In this context, sustainability indicators such as water consumption and water efficiency were determined, taking into account the stages of production, and the company's efforts on sustainable water management were evaluated. In this context, the water management plan implemented by the company was compared with the management plans and tools implemented on a national and international scale and opinions and suggestions were made.