Din görevlilerinde ses hijyeni eğitiminin ses üzerine olan etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of voice hygiene training on voice in religious officials
  1. Tez No: 905269
  2. Yazar: ELİF HANBAL İBOOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GAMZE YEŞİLLİ PUZELLA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Voice Hygiene, Religious Official, Acoustic Voice Quality Index, Professional Voice User, Voice Quality
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kapadokya Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu araştırmada Müslüman din görevlilerine videokonferans ile verilen ses hijyeni eğitiminin akustik ve subjektif ses ölçümleri üzerindeki etkisini değerlendirmek amaçlanmıştır. Araştırmanın katılımcıları 26 Müslüman din görevlisinden oluşmaktadır. Katılımcılara 2 seans videokonferans ile ses hijyeni eğitimi verilmiş ve bu süreçte, 4 hafta boyunca ses hijyeni programını uygulamaları istenmiştir. Araştırmada ses hijyeni eğitimi öncesinde ve sonrasında sesin subjektif olarak değerlendirilmesi için Sesle İlgili Yaşam Kalitesi Ölçeği (V-RQOL), Reflü Semptom İndeksi (RSİ) ve Ses Handikap İndeksi-10 (SHI-10) kullanılmıştır. Sesin objektif olarak değerlendirilmesi için Praat programı ile, Akustik Ses Kalitesi İndeksi Versiyon 2 (AVQIv2), Temel Frekans (F0), Jitter (%), Shimmer (%), ve Harmonik Gürültü Oranı (HGO) skorlarına bakılmış; aerodinamik değerlendirme için ise; s/z oranı ve maksimum fonasyon süresi (MFS) ölçülmüştür. Elde edilen veriler IBM SPSS 26.0 paket program kullanılarak Shapiro Wilk, Paired Samples t Testi, ise Wilcoxon Signed Ranks Test analizleri ile değerlendirilmiştir. Yapılan istatistiksel analizler katılımcıların ses hijyeni eğitimi öncesi ve sonrasında elde edilen SHI-10, V-RQOL ve AVQIv2 skorlarında anlamlı olarak düşüş olduğunu göstermiştir. Ancak, RSİ skorlarında, F0, Jitter (%), Shimmer (%), HGO parametreleri ve s/z oranı ve MFS ölçümlerinde anlamlı bir fark saptanmamıştır. Bu sonuçlar, belirli ölçüm parametrelerinde ses hijyeni programının etkisinin belirgin olmadığını göstermektedir. Ancak, genel olarak ses hijyeni eğitiminin din görevlilerinin akustik ses kalitesine, kendi seslerine ilişkin algıları ve sesle ilgili yaşam kalitelerine yönelik olumlu katkılar sağladığı görülmektedir. Anahar Kelimeler: Ses Hijyeni, Din Görevlisi, Akustik Ses Kalitesi İndeksi, Profesyonel Ses Kullanıcısı, Ses Kalitesi
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate the effect of voice hygiene training with video conference on acoustic and subjective voice measurements of Muslim religious officials. The participants of the study consisted of 26 Muslim religious officials. The participants were given 2 sessions of voice hygiene training via videoconference and were asked to implement the voice hygiene programme for 4 weeks. For subjective evaluation of voice, Voice Related Quality of Life Scale (V-RQOL), Reflux Symptom Index (RSI) and Voice Handicap Index-10 (SHI-10) were used. For objective evaluation of the voice, Acoustic Voice Quality Index Version 2 (AVQIv2), Fundamental Frequency (F0), Jitter (%), Shimmer (%), mean F0 and Harmonic Noise Ratio (HGO) scores were analysed with Praat programme; for aerodynamic evaluation, s/z ratio and Maximum Phonation Time (MFS) values were measured. Statistical analyses of the study were conducted with Shapiro Wilk, Paired Samples t Test and Wilcoxon Signed Ranks Test analyses using IBM SPSS 26.0 package programme. Statistical analyses showed that there was a significant decrease in SHI-10, V-RQOL and AVQIv2 scores after vocal hygiene training. However, no significant differences were found in RSI scores, F0, mean F0, Jitter (%), Shimmer (%), Harmonic to Noise Ratio parameters and s/z ratio and maximum phonation time measurements. These results suggest that the effect of vocal hygiene training is not significant for certain parameters. However, the results indicate that, voice hygiene training contributed positively to the acoustic voice quality, self-perception of voice, and voice-related quality of life of the muslim religious officials.