Din görevlilerinde mizaç ve kişilik özelliklerinin ses parametrelerine etkisi
The effect of temperament and personality traits on voice parameters in religious officials
  1. Tez No: 798568
  2. Yazar: ASLAN GÖRKEM YENİGEZER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİFE BARMAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Din Görevlisi, Kişilik, Mizaç, Objektif ve Subjektif Ses Değerlendirmesi, Ses Bozukluğu, Objective and Subjective Voice Evaluation, Personality, Religious Official, Temperament, Voice Disorder
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Çalışmamızın amacı; benzer ses kullanım süresine sahip olan din görevlilerinde ses bozukluğunun olup olmadığını belirleyerek, sesin subjektif ve objektif parametrelerini değerlendirmek, ayrıca ses bozukluğu varlığı ve ses kullanım alışkanlıklarına göre mizaç ve kişilik özelliklerinin nasıl bir değişim gösterdiğini incelemektir. Çalışmaya 18-65 yaş aralığında toplam 87 din görevlisi dahil edilmiştir. Tüm bireylerin sesinin objektif değerlendirmesinde videolarengostroboskopik muayene, akustik analiz (F0, jitter, shimmer, NHR, VTI, SPI) ve aerodinamik (Maksimum fonasyon zamanı (MFZ) ve s/z oranı) ölçümlere bakılırken; subjektif değerlendirmede GRBAS, Ses Handikap Endeksi-10 (SHE-10) ve Sesle İlgili Yaşam Kalitesi Ölçeğine (SİYKÖ) bakılmıştır. Mizaç ve kişilik özelliklerinin değerlendirilmesinde ise B5KT-50-Tr ve TEMPS-A Mizaç Değerlendirme Ölçeği kullanılmıştır. Tüm bireyler ses bozukluğu varlığına ve ses kullanım alışkanlıklarına göre gruplara ayrılmıştır. Çalışmadan elde edilen bulgulara bakıldığında; 87 bireyin 65'inin ses sağlığının normal olduğu görülmüş, 22 bireye ise ses bozukluğu tanısı konulmuştur. Ses bozukluğu olan ve olmayan gruplar arasında akustik ve aerodinamik parametreler açısından shimmer, jitter, NHR, SPI, MFZ ve s/z oranlarında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmuştur (p0.05). Yüksek anksiyöz mizaç özelliği ile kötü ses kullanım alışkanlıkları arasında; içedönük ve nevrotik kişilik özellikleri ile de ses bozuklukları arasında önemli bir ilişki olduğu düşünülmektedir. Din görevlilerinin ses değerlendirme ve terapisi planlanırken, bu bireylerin mizaç ve kişilik özellikleri de dikkate alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
The aim of our study is to evaluate the subjective and objective parameters of the voice by determining whether there is a voice disorder in religious officials who have similar voice usage times and to examine how temperament and personality traits change according to the presence of voice disorders and voice usage habits. In the study, a total of 87 religious officials aged 18 to 65 were enrolled. In the objective evaluation of the voice of all individuals, VLS examination, acoustic analysis (F0, jitter, shimmer, NHR, VTI, SPI), and aerodynamic (maximum phonation time (MPT) and s/z ratio) measurements are taken into account; subjective assessment includes GRBAS, VHI-10, and V-RQOL. B5KT-50-Tr and the TEMPS-A Scale were used to evaluate temperament and personality traits. All individuals were divided into groups according to the presence of voice disorders and voice usage habits. Considering the findings obtained from the study, it was observed that 65 of 87 individuals had normal voice health and 22 individuals were diagnosed with voice disorders. A statistically significant difference was found between the groups with and without voice disorders in terms of acoustic and aerodynamic parameters such as shimmer, jitter, NHR, SPI, MPT, and s/z ratios (p0.05). Between high anxious temperament and bad voice usage habits; It is thought that there is an important relationship between introverted and neurotic personality traits and voice disorders. While planning the voice evaluation and therapy of religious officials, temperament and personality traits should also be considered.