Borderline kişilik bozukluğunda bedenselleştirme ve zihinselleştirme arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigating the association between mentalization and somatization in borderline personality disorder
- Tez No: 905290
- Danışmanlar: PROF. DR. BAYRAM MERT SAVRUN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Zihinselleştirme, Bedenselleştirme, Borderline Kişilik Bozukluğu, Mentalization, Somatization, Borderline Personality Disorder
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Amaçlar: Borderline kişilik bozukluğu (BKB) hastalarında bedenselleştirme sık gözlenebilmektedir. BKB aynı zamanda zihinselleştirme kapasitesinin kendilik ve öteki boyutlarında düzensizliklerle seyretmektedir. Çalışmamızda kendini ve ötekini zihinselleştirme süreçlerinin BKB hastalarında gözlenen bedenselleştirme eğilimine etkileri araştırılmaktadır. Bağlanma güvensizliğinin yüksek olduğu BKB'de bu durumun bedenselleştirmeye etkisinde kendini ve ötekini zihinselleştirmenin ön plana çıkıp çıkmadığı incelenmektedir. Gereç ve Yöntem: 82 BKB hastası ve 82 sağlıklı kontrol ile gerçekleştirilen çalışmamızda Sosyodemografik ve Klinik Veri Formu, Somatizasyon Ölçeği, Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri-II, Sürekli Üst-Duygu Ölçeği, Zihinselleştirme Ölçeği, Gözlerden Zihin Okuma Testi kullanıldı. İstatistiksel yöntemlerle çalışma grupları ve ölçek puanları arasındaki ilişkiler değerlendirildi. Bulgular: BKB hastalarında bedenselleştirmenin sağlıklı kontrollere göre daha yoğun olduğu bulundu. Bulgularımız BKB hastalarında bedenselleştirmenin hem kendini hem ötekini zihinselleştirme süreçleriyle ilişkili olduğunu gösterdi. Düzenleyicili aracı değişken analiziyle BKB hastalarında bağlanmaya ilişkin kaygının bedenselleştirmeye etkisinde duygularda berraklık ve zihin okuma becerilerinin aracılık etkisi gösterildi. Sonuç: Bulgularımız BKB hastalarında görülen artmış bedenselleştirme eğiliminde hem kendini hem ötekini zihinselleştirmenin koruyucu olarak ortaya çıkabileceğini göstermektedir. Zihinselleştirme bozuklukları bedensel sinyallerin duygusal olarak yorumlanmasını güçleştirerek bedenselleştirmeyi artırıyor olabilir. Kendini ve ötekini zihinselleştirme eksikliklerinin ilişkili olduğu kimlik bütünlüğünde, kendilik-öteki ayrımında ve kendilikte faillik/sahiplik hislerinde bozulmalar bedenselleştirme eğiliminde artışa yol açabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Somatization can be frequently observed in patients with borderline personality disorder (BPD). BPD also presents with disruptions in the self and other dimensions of mentalization capacity. In our study, the effects of self and other mentalization processes on the somatization tendency observed in BPD patients are investigated. In BPD, where attachment insecurity is high, it is examined whether self- and other mentalizing stands out in the effect of this situation on somatization. Material and Method: In our study, conducted with 82 BPD patients and 82 healthy controls, the Sociodemographic and Clinical Data Form, Somatization Scale, Experiences in Close Relationships-Revised, Trait Meta-Mood Scale, Mentalization Scale, Reading the Mind in the Eyes Test were used. The relations between study groups and scale scores were evaluated using statistical methods. Results: Somatization was found to be more intense in BPD patients than in healthy controls. The results indicate that the somatization is associated with both self- and other-mentalizing in BPD patients. It was demonstrated with moderated mediation analysis that emotional clarity and mind-reading abilities mediated the association between attachment anxiety and somatization in BPD patients. Conclusion: Our findings suggest that both self- and other-mentalizing may appear as a protective factor in the increased somatization tendency seen in BPD patients. Mentalizing impairments may increase somatization by making emotional interpretation of bodily signals difficult. Identity diffusion, impairments in self-other distinction and in the sense of self-agency/ownership which are associated with deficiencies in self- and other-mentalizing may lead to an increase in the somatization tendency.