Oğulotu (melissa officinalis L.) yetiştiriciliğinde uygun dikim sıklığı ve hasat zamanının belirlenmesi determination of suitable planting density and harvesting time of balm (melissa officinalis l.)
- Tez No: 90545
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET GÖKKUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Balm, planting density, harvesting time, fresh herba, drug folia, volatile oil and seed yield. tC YÛİCSMÖ?EETİM KDRUL0
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
IV öz Çanakkale ekolojik koşullarında 1998 yılında yürütülen bu çalışmada, 4 farklı sıra üzeri mesafesi (40x20, 40x30, 40x40, 40x50 cm) ile dikilen ve 3 farklı zamanda (çiçeklerime öncesi, çiçeklerime başlangıcı ve tam çiçeklerime) biçilen ve ayrıca tohum hasadı yapılan biçilen oğulotu (Melissa officinalis Z,.)'nun verim ve verim öğeleri incelenmiştir. Denemede en yüksek yaş herba verimi (3876.3 kg/da) 40x20 cm ara ile dikilen parsellerin çiçeklerime öncesi biçimi ile elde edilmiştir. En yüksek uçucu yağ yüzdesi (% 0.14) çiçeklerime başlangıcında biçilen bitkilerde tespit edilmiştir. En yüksek drog yaprak (736.0 kg/da) tam çiçeklenmede biçilen oğulotunda, en kaliteli tohum verimi ise 40x50 cm dikim sıklığındaki parsellerden alınmıştır. Dikim sıklığının drog yaprak verime ve eterik yağ yüzdesine etkisi olmamıştır. Anahtar Kelimeler Oğulotu, dikim sıklığı, biçim zamanı, yaş herba verimi, drog yaprak verimi, eterik yağ verimi, tohum verimi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETERMINATION OF SUITABLE PLANTING DENSITY AND HARVESTING TIME OF BALM (Melissa officinalis L.) In this study that was carried out on Çanakkale ecological conditions in 1998 in order to determine the effect of four different densities (20, 30, 40, 50x 40 cm) and three different harvesting times (pre-flowering, initiate flowering and full flowering) and seed obtaining. Maximum fresh herb yield (3876.3 kg/da) was obtained with 40x20 cm planting density and harvesting at pre-flowering period. Maximum essential oil percentage have been taken from initiate flowering period, and the highest drug leaf yield was at full flowering period as 736.0 kg/da. The most quality seed was obtained at the parcel with 40x50 cm planting spaces. Planting density has not effective on drug leaf yield and essential oil rate.