Erzurum bitpazarı
Erzurum flea market
- Tez No: 905483
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAMZA KOLUKISA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
- Anahtar Kelimeler: Pazar, Kültür, Erzurum, Halk, Ticaret, Market, Culture, Erzurum, People, Trade
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Bilimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Halk Bilimi (Folklor) Bilim Dalı
Özet
İnsan; yeme-içme, barınma, giyinme vb. temel gereksinimlerini karşılama adına geçmişten günümüze değişik formlarda ve usullerde ticari girişimlerde bulunmuştur. İnsanın bahsi geçen ihtiyaçlarını temin etme adına başvurduğu ticari platformların kronolojik olarak en eskilerinden biri de halk pazarlarıdır. Halk pazarı, semt pazarı, bitpazarı gibi sıfatlarla nitelendirilebilecek olan bu geleneksel pazarlar, alıcı veya satıcı olmak kimliği ile muhataplarının taleplerini giderme adına günümüzde de varlığını sürdürmeye devam etmektedir. Pazarların öncelikle ticari bir saha olduğu açık olmakla birlikte bu türden pazarlar etrafında oluşan kültürel bir birikimden sosyolojik olarak bahsetmek elbette mümkündür. İlgili alanlarda alınan-satılan verimler, bu verimlerin niteliği yanında bu verimleri alan ve satanlar arasında kurulan iletişim ile muhataplarca zamanla edinilmiş pazara ait kültürel kazanımlar, kültürün doğasından kaynaklanan dinamik yapı ile bağlantılıdır. Pazarlarda oluşan kültürel unsurların küçük büyük demeden tespit edilmek suretiyle kayıt altına alınması, milli kimliğin inşa ve ihyası ile kültürün geleceğe aktarılması açılarından önem arz etmektedir. İşte çalışmamızın merkezinde de bu yaklaşım yer almaktadır. Bahsi geçen yaklaşımlar eşliğinde çalışmamızda, Anadolu'nun önemli kültür merkezlerinden biri olan Erzurum'da yaşamaya devam eden bitpazarı kültürü, dünü, bugünü ve geleceği açısından olduğu gibi bu kültürü oluşturan bileşenler etrafında saha çalışması metodolojisi ile yüz yüze görüşme ve tarama tekniği merkezli veriler eşliğinde ele alınacaktır.
Özet (Çeviri)
Human beings have engaged in commercial enterprises in different forms and procedures from past to present in order to meet their basic needs such as eating and drinking, shelter, clothing, etc. One of the chronologically oldest of the commercial platforms that people apply to meet their needs is the public markets. These traditional markets, which can be described with adjectives such as public bazaar, neighbourhood bazaar, flea market, continue to exist today in order to meet the demands of their interlocutors as buyers or sellers. Although it is clear that markets are primarily commercial areas, it is certainly possible to talk about a cultural accumulation formed around such markets sociologically. The products bought and sold in the relevant areas, the quality of these products, as well as the communication established between those who buy and sell these products and the cultural gains of the market acquired by the addressees over time, are linked to the dynamic structure arising from the nature of culture. Recording the cultural elements formed in the markets by identifying them, no matter how big or small, is important for the construction and revival of national identity and the transfer of culture to the future. This approach is at the center of our study. Accompanied by the aforementioned approaches, in our study, the flea market culture that continues to live in Erzurum, one of the important cultural centers of Anatolia, will be discussed in terms of its past, present and future, as well as the components that make up this culture, with fieldwork methodology, face-to-face interviews and scanning technique-centered data.