Nazar İşankul'un 'Anne Şarkısı' adlı eseri üzerine bir dil incelemesi (İnceleme-metin-aktarma)
Language study on the Nazar İşankul's 'Mother's Song' (Qissa) (Language review-text-transfer)
- Tez No: 905551
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURSAN ILDIRI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Özbek Türkçesi, Nazar İşankul, Şekil Bilgisi, İnceleme, Uzbek Turkish, Nazar İşankul, Morphology, Analysis
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 240
Özet
Özbek Edebiyatı Türk dünyasının güçlü edebiyatlarından biridir. Sovyetler Birliği döneminde baskı ve yasaklama dönemleri geçiren Özbek edebiyatı yazar ve şairleri yine de söylemek istediklerini edebî sanatların imkânlarından faydalanarak ve sembolik anlatım yoluna başvurarak dile getirmişlerdir. Özbekistan'ın Kaşkaderya vilayetinde dünyaya gelen günümüz Özbek edebiyatının güçlü yazarlarından biri olan Nazar İşankul sözsanatlarının ifade gücüne kattığı imkânlardan en üst seviyede faydalanarak kaleme aldığı hikâyelerinin çoğunun konusunu tarihten almış, Rusların uyguladıkları baskı politikalarını sembolik ifadelerle ve çok canlı bir dille dile getirmiştir. Bu çalışmada yazarın“Anne Şarkısı”adlı hikâyesi incelenmiştir. Hikâye kırsal bir bölgede geçimini sağlamak için ömrü pamuk tarlalarında çalışmakla geçen halkın hayatını ele alır. Hikâyede halkın hayatını araştırmak ve öğrenmek için o bölgeye gelen yetenekli yazar Şemsi Selah ile Muazzam adlı bir köy kadınının başından geçen olaylar anlatılır. Bu çalışmada yazarın“Anne Şarkısı”eseri Türkiye Türkçesine aktarılmış, aktarılan eserin şekil bilgisi özellikleri incelenmiştir. Elde edilen sonuçlar çalışmanın sonunda yer alan sonuçlar kısmında dikkatle sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Uzbek Literature is one of the powerful literatures of the Turkish world. Uzbek literature writers and poets, who went through periods of oppression and prohibition during the Soviet Union, still expressed what they wanted to say by taking advantage of the opportunities of literary arts and searching for symbolic expression ways. Nazar İşankul, one of the powerful figures of today's Uzbek literature from Uzbekistan's Kashkadarya province, tells most of the stories he wrote by making the most of the opportunities provided by the expressive power of verbal arts, and expresses the oppression policies implemented by the Russians with symbolic expressions and in a lively language. This is the story of the famous author called“Mother Song”. The story deals with the lives of people who spend their lives working in cotton fields to make a living. The story tells the events experienced by the talented writer Şemsi Selah and a village woman named Muazzam, who came as travelers to research and learn about people's lives. This famous author's work“Mother's Song”has been translated into Turkey Turkish, and the morphological features of the transferred work are as follows. The results obtained are presented as part of the sections at the end.