1. dönem TBMM Erzurum milletvekilleri
1st term members of parliament from Erzurum in the Grand National Assembly of Türkiye
  1. Tez No: 905558
  2. Yazar: ARZU DEĞİRMENCİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İHSAN SABRİ BALKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Erzurum. TBMM, Milletvekili, Erzurum, Grand National Assembly of Türkiye, Members of Parliament
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Osmanlı Devleti'nin Birinci Dünya Savaş'ında yenilmesinden sonra yaşanan gelişmeler sonucu Mebusan Meclisi padişah tarafından kapatıldı. Ancak derin tarihi köklere sahip olan Türk Milleti, Mustafa Kemal Paşa liderliğinde Anadolu'da Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni açmayı başardı. Türkiye Büyük Millet Meclisi Ankara'da 23 Nisan 1920 tarihinde açıldı. Birinci Mecliste Erzurum'u Asım Vasfi Bey (Mühürdaroğlu), Celalettin Arif Bey, Hüseyin Avni Bey (Ulaş), Süleyman Necati Bey (Güneri), İsmail Naim Bey (Sanıvar), Mehmet Salih Bey (Yeşiloğlu), Mustafa Durak Bey (Sakarya), Zihni Bey (Orhon), Ziyaettin Bey (Gözübüyük) temsil etti. Çalışmamızda Birinci Mecliste aktif olarak görev yapan Erzurum milletvekillerinin hayatı, Meclis içerisindeki çalışmaları, olaylara yaklaşımları ve bu süreç içerisindeki tutumları incelenmiştir. Konunun kapsamı çok geniş olduğu için, Vekillerimizin Meclis içerisinde yapmış olduğu faaliyetlerin ayrıntısına girilememiştir. Dünya görüşlerini ve mücadeleye bakış açılarını gösteren bazı önergeler, teklifler ve konuşmalar açıklanabilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Ottoman Empire's defeat in World War I led to the closure of the Ottoman Parliament by the Sultan. However, the Turkish Nation, with its deep historical roots, succeeded in establishing the Grand National Assembly of Türkiye in Anatolia under the leadership of Mustafa Kemal Pasha. The Grand National Assembly of Türkiye was inaugurated in Ankara on April 23, 1920. In the first Assembly, Erzurum was represented by Asım Vasfi Bey (Mühürdaroğlu), Celalettin Arif Bey, Hüseyin Avni Bey (Ulaş), Süleyman Necati Bey (Güneri), İsmail Naim Bey (Sanıvar), Mehmet Salih Bey (Yeşiloğlu), Mustafa Durak Bey (Sakarya), Zihni Bey (Orhon), and Ziyaettin Bey (Gözübüyük) were elected from Erzurum. In our study, we examined the lives, parliamentary activities, approaches to events, and attitudes of the Erzurum deputies who actively served in the First Assembly. Due to the broad scope of the subject, the detailed activities of our deputies within the Assembly could not be thoroughly covered. However, some proposals, motions, and speeches that reflect their worldview and perspectives on the struggle were discussed.