Prematüre retinopati taramasında muayene edilen hastaların muayene sonuçları ve sistemik bulgularının retrospektif olarak taranması
A retrospective review of examination results and systemic findings of patients examined i̇n screening for retinopathy of prematurity
- Tez No: 905630
- Danışmanlar: DR. BENGİ DEMİRAYAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Düşük doğum ağırlığı, düşük doğum yaşı, erken doğum, retinopati, sistemik hastalık, Low birth weight, low birth age, preterm birth, retinopathy, systemic disease
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Prematüre retinopatisi (PR), gelişmekte olan retinanın vazo-proliferatif bir bozukluğudur ve çocukluk çağında edinilmiş körlüğün önemli bir nedenidir. PR gelişiminde farklı fizyopatolojik olaylar rol oynamaktadır. Bu çalışmada prematüre retinopatisi açısından taranan bebeklerin gelişimi ve sistemik bulguları ile PR arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma Sağlık Bilimler Üniversitesi Bakırköy Dr Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği Yenidoğan Yoğunbakım Ünitesinde Takip edilip PR açısından Göz Hastalıkları Kliniğine konsülte edilmiş ve PR tanısı ile takip edilmiş hastalar ile gerçekleştirildi. PR saptanan bebeklerde zon, evre, yayılım ve plus hastalık olup olmadığı tespit edilip takibe alındı. Sistemik hastalıklar açısından araştırılıp ek risk faktörleri değerlendirildi. Toplanan tüm veriler istatistiksel olarak analiz edildi. Bulgular: Çalışmamızda toplam 1458 hastanın muayene edildi. Taramaya alınan bebeklerin %7,1'i PR tanısı aldı. Doğum haftası 28 haftadan küçük olan hastaların %60.9'unda regrese PR, 26.1'inde Tedavili PR saptandı. Hastaların %79.9'unda oksijen desteği öyküsü, %43,2'sinde sepsis, %40,8'ninde Respituvar Disstres Sendromu (RDS), %12.7'sinin annesinde preeklampsi ve %7,1'inde İntraventrikuler Kanama (İKK) tespit edildi. Sonuç: Bu çalışmada PR gelişiminde düşük gebelik haftası, düşük doğum ağırlığı, düşük günlük kilo alımı, RDS, BPD, sepsis, oksijen saturasyonunu arttıracak hastalıklar ve tedavi yöntemlerinin istatistiksel anlamlı risk faktörü olduğu tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Aim: Retinopathy of prematurity (ROP) is a vaso-proliferative disorder of the developing retina and is a major cause of acquired blindness in childhood. Different physiopathologic events play a role in the development of ROP. The aim of this study was to investigate the relationship between developmental and systemic findings and ROP in infants screened for retinopathy of prematurity. Materials and Methods: This study was conducted with patients who were followed up in the Neonatal Intensive Care Unit of the Department of Pediatrics of University of Health Sciences Bakırköy Dr. Sadi Konuk Training and Research Hospital with the diagnosis of ROP and consulted to the Department of Ophthalmology for ROP. In infants with ROP, zone, stage, extension and plus disease were determined and followed up. Systemic diseases were investigated and additional risk factors were evaluated. All collected data were statistically analyzed. Results: A total of 1458 patients were examined in our study. ROP was diagnosed in 7.1% of the babies screened. 60.9% of the patients with a gestational age of less than 28 weeks had regressed ROP and 26.1% had treated ROP. A history of oxygen supplementation was detected in 79.9% of the patients, sepsis in 43.2%, Respitatory Distress Syndrome (RDS) in 40.8%, preeclampsia in the mother of 12.7% and Intraventricular Hemorrhage (ICH) in 7.1%. Conclusion: In this study, low gestational age, low birth weight, low daily weight gain, RDS, BPD, sepsis, diseases that increase oxygen saturation and treatment methods were found to be statistically significant risk factors in the development of ROP.