The development of health systems and policies in Türkiye and Saudi Arabia: A comparative study between 1960 and 2020
Türkiye ve Suudi Arabistan'da sağlık sistemleri ve politikalarının gelişimi: 1960 ile 2020 arasında karşılaştırmalı bir çalışma
- Tez No: 905631
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YEŞİM PINAR SOYKUT SARICA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Sağlık Sistemi, Sağlık Politikaları, Sağlık Göstergeleri, Sağlık Hizmeti, Sağlık Hizmeti Kalitesi, Health System, Health Policies, Health Indicators, Health Service, Health Service Quality
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Işık Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yöneticiler İçin İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Sağlık sistemi, bireylerin ve toplulukların sağlığını iyileştirmeyi amaçlayan bir grup kurum ve hizmettir. Genel olarak sağlık sisteminin temel amacı, önleme ve tedavi yoluyla yaşam kalitesini artırmak ve hastalık oranlarını azaltmaktır. Bu çalışma, Suudi Arabistan ve Türkiye'nin sağlık sistemlerini 1960'tan 2020'ye kadar karşılaştırmayı amaçlamıştır. Tarihsel veriler kullanılarak karşılaştırmalı bir yaklaşım benimsenmiştir; bu veriler arasında demografik bilgiler, yaşam beklentisi, bebek ölüm oranı, kentsel ve kırsal nüfus, sağlık profesyonellerinin sayısı ve her sağlık profesyoneline düşen birey sayısı yer almaktadır. Sağlık Bakanlığı'nın bütçesi de incelenmiştir. Devlet bütçesi, gayri safi yurtiçi hasıla, hastane ve yatak sayısı ile her iki ülkedeki özel ve kamu sektörleri arasındaki dağılımları da değerlendirilmiştir. Çalışma, Türkiye ve Suudi Arabistan'ın son 60 yılda sağlık hizmetlerini daha iyi ve daha erişilebilir hale getirmek için önemli değişiklikler yaptığını ortaya koymuştur. Sağlık hizmetlerinin ödeme şekli farklılık göstermektedir; Türkiye evrensel bir sisteme sahipken, Suudi Arabistan kamu ve özel sigorta kullanmaktadır. Her iki ülkede de sağlık hizmetlerine erişim artık daha kolay hale gelmiş olsa da, uygun fiyatlı ve ulaşılabilir tedavi alma konusunda hâlâ sorunlar bulunmaktadır. Sağlık hizmetlerinin kalitesini artırmak ve hasta güvenliğini sağlamak, her iki ülkede de önemli odak noktalarıdır. Yeni altyapı ve teknolojiye yatırım yapmaktadırlar. Türkiye ve Suudi Arabistan'daki sağlık hizmeti sistemleri kendilerine özgü özelliklere sahiptir.
Özet (Çeviri)
This study sought to compare Saudi Arabia's and Türkiye's health systems from 1960 to 2020. A comparative approach was used, using historical data, such as demographic information, life expectancy, infant mortality rate, urban and rural population, as well as the number of health professionals and the number of individuals per health professional. The budget of the Ministry of Health was also reviewed. From the state budget, gross domestic product, the number of hospitals and beds, and their distribution between the private and public sectors in each country. The study reached a number of conclusions, including that Türkiye and Saudi Arabia have made major changes in healthcare to make it better and more accessible over the past 60 years. The way healthcare is paid for differs, as Türkiye has a universal system and Saudi Arabia uses public and private insurance. Access to healthcare services has become easier now in both countries, but there are still problems in obtaining affordable and available treatment. Improving the quality of healthcare and maintaining patient safety are important focuses in both countries. They are investing in new infrastructure and technology. And healthcare systems in Türkiye and Saudi Arabia have their own unique characteristics. They face challenges in providing high-quality, affordable health care.