Psychoanalytically oriented psychotherapists' transition to motherhood and return to clinical practice: An interpretative phenomenological analysis
Psikanalitik yönelimli psikoterapistlerin anneliğe geçiş ve klinik uygulamaya dönüşü: Yorumlayıcı fenomenolojik analiz
  1. Tez No: 905646
  2. Yazar: PINAR SUBAŞI
  3. Danışmanlar: DR. BAHAR TANYAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Psikanalitik Psikoterapi, Psikoterapistler, Anneliğe Geçiş, İşe Dönüş, Yorumlayıcı Fenomenolojik Analiz, Psychoanalytic Psychotherapy, Psychotherapists, Transition to Motherhood, Return to Work, Interpretative Phenomenological Analysis
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışma, ilk kez anne olan psikanalitik yönelimli psikoterapistlerin anneliğe geçiş, klinik pratiğe dönüş deneyimlerini ve bu iki rol arasındaki etkileşimleri incelemektedir. Bu kapsamda, doğum izninden dönen altı psikoterapistle yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Veriler, Yorumlayıcı Fenomenolojik Analiz (IPA) yöntemiyle analiz edilmiştir. Görüşmeler sonucunda beş ana tema belirlenmiştir: Terapi Odasında Gebe Bir Psikoterapist Olmak, Annelik Yolculuğu, Psikanalitik Yönelimli Psikoterapist Olmanın Annelik Üzerindeki Etkisi, Klinik Pratiğe Dönüş ve Annelik Rolünün Psikoterapistlik Üzerindeki Etkisi. Bulgular, psikanalitik yönelimli psikoterapistler için anneliğe geçiş ve klinik pratiğe dönüşün, hem kişisel hem de profesyonel hayatlarını etkileyen kritik dönemler olduğunu göstermektedir. Yeni anne olan terapistler, kaygı, öfke, suçluluk, yetersizlik, merak ve keyif gibi karmaşık duygular yaşarken benliklerinde önemli dönüşümler deneyimlemektedirler. Sosyal destek önemli olmakla birlikte, sosyal çevrenin annenin psikoterapist olmasından kaynaklanan yüksek beklentileri ek bir baskı yaratabilmektedir. Psikanalitik yönelimli bir terapist olmak, annelikte zorlayıcı duyguları yönetmeye, bebeğin duygularını anlamaya ve güvenli bir bağ kurmaya yardımcı olmaktadır. Anne olmak ise terapi ilişkisinde yeni alanlar açmış gözükmektedir, aktarıma dair yeni kapılar aralamış, psikanalitik teoriyle daha derin bir etkileşime girmelerini ve terapötik materyalleri kapsama kapasitelerini genişletmelerini sağlamıştır. Bu çalışma, psikanalitik yönelimli psikoterapistlerin anneliğe geçiş ve klinik pratiğe dönüş süreçlerindeki kişisel ve mesleki deneyimlerine dair detaylı içgörüler sunmakta, aynı zamanda psikoterapistlik ve annelik rollerinin birbirini şekillendiren etkileşimli dinamiğiyle ilgili yeni ve önemli bulgular ortaya koyarak bu konudaki mevcut kısıtlı literatüre güncel bir katkı sağlamaktadır. Çalışmanın sınırlılıkları ve literatüre olan katkısı tartışma bölümünde ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
This study examines how psychoanalytically oriented psychotherapists, who are first-time mothers, make sense of the transition to motherhood, their return to clinical practice, and interactions between the roles of being a mother and a psychotherapist. Semi-structured interviews were conducted with six psychotherapists who returned from maternity leave to clinical practice. Data were analyzed using Interpretative Phenomenological Analysis (IPA). Five superordinate themes emerged: Being a Pregnant Psychotherapist in the Therapy Room, Navigating Motherhood, The Impact of Being a Psychoanalytically Oriented Psychotherapist on Motherhood, Navigating Return to Clinical Practice, and The Impact of Motherhood on the Psychotherapist Role. Findings reveal that the transition to motherhood and return to clinical practice are critical periods for psychoanalytically oriented psychotherapists, impacting their personal and professional lives. Therapists who have recently become mothers experience emotions such as anxiety, anger, guilt, curiosity, and joy while undergoing deep changes in their sense of self. Although social support is important, high expectations imposed on them because they are psychotherapists is a factor complicating their experience of motherhood. The study also showed that being a psychoanalytically oriented therapist appears to support managing one's difficult emotions, understanding her baby's needs, and building a secure bond as mothers. Meanwhile, motherhood opens new avenues in providing psychotherapy, enabling deeper engagement with the psychoanalytic theory and practice, particularly as regards to working on transference and having an expanded capacity to contain therapeutic material. This study offers valuable insights into psychotherapists' experiences during their transition to motherhood and return to clinical practice. It presents key findings on the interplay between the roles of psychotherapist and mother, providing important insights about an experience which is a relatively under-researched topic in literature. The limitations of the present study and its contribution to literature are presented in the discussion.