Skualenin In Vitro yara iyileşme modelinde insan diş eti fibroblastları üzerine etkisi
Effects of squalene on human gingival fibroblasts in an In Vitro wound healing model
- Tez No: 905725
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAFİZE ÖZTÜRK ÖZENER
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Fibroblastlar, Skualen, Yara iyileşmesi, Fibroblasts, Squalene, Wound healing
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Periodontoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Tezin Başlığı: Skualenin In Vitro Yara İyileşme Modelinde İnsan Diş Eti Fibroblastları Üzerine Etkisi Uzmanlık Öğrencisi: Akın Özdemir Danışmanı: Doç. Dr. Hafize Öztürk Özener Anabilim Dalı: Periodontoloji Amaç: Bir isoprenoid bileşeni olan skualen, kolesterol sentezi sırasında üretilen bir ara maddedir. Skualen, anti-enflamatuvar ve cilt hasarına karşı koruyucu etkilerinin olduğu bildirilmiştir. Bu çalışmada farklı konsantrasyonlardaki skualenin insan diş eti fibroblastların (İDF) hücresel canlılığına, in vitro yara iyileşme modelinde yara kapanmasına, transforme edici büyüme faktörü-beta (TGF-β), vasküler endotelyal büyüme faktörü (VEGF), Tip I Kolajen ve Tip III Kolajen'e etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Skualenin İDF hücrelerine biyolojik uyumluluğu ve sitotoksisitesi 3-(4,5-dimetiltiazol-2-il)-2,5- difeniltetrazolyum bromür (MTT) testiyle değerlendirildi. Sonrasında çizik testi ile in vitro yara modeli oluşturuldu. Oluşturulan in vitro yara modelinde plakalara 10 µM skualen (S1 grubu) ve 100 µM skualen (S2 grubu) uygulanmasından önce, uygulandıktan hemen sonra, 24, 48 ve 72 saat sonra görüntüler alındı. Kalan yara alanları Image J yazılım programı ile hesaplandı. TGF-β, VEGF, Tip I Kolajen ve Tip III Kolajen ELISA testiyle değerlendirildi. Çalışmada elde edilen bulguların istatistiksel değerlendirilmesinde SPSS yazılım programı kullanıldı. Bulgular: İDF hücreleri üzerine yapılan MTT testi sonucunda her iki konsantrasyonda skualenin sitotoksisite göstermediği gözlendi. Yapılan in vitro yara modeli testi sonucunda 24. saatte S2 grubunda yara iyileşmesini anlamlı derecede arttırdığı bulundu (p0,05). Sonuç: Skualenin İDF üzerine herhangi bir sitotoksik etkisinin gözlenmemesi, yara kapanmasına etkisi, TGF-β, Tip I Kolajen ve Tip III Kolajen üzerindeki etkileri göz önünde bulundurulduğunda yara iyileşmesi üzerine olumlu yönde etki yapabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Title of Thesis: Effects of Squalene on Human Gingival Fibroblasts in an In Vitro Wound Healing Model Student: Akın Özdemir Supervisor: Assoc. Prof. Hafize Öztürk Özener Deparment: Periodontology Aim: Squalene, a component of isoprenoids, is an intermediate produced during cholesterol synthesis. Squalene is reported to have anti-inflammatory and protective effects against skin damage. In this study, the impact of squalene prepared at different concentrations on the cellular viability of human gingival fibroblasts (HGF) and the expression of transforming growth factor-beta (TGF-β), vasculer endotelial growth factor (VEGF), Type I Collagen and Type III Collagen in an in vitro wound healing model is aimed to be investigated. Methods: Biological compatibility and cytotoxicity of Squalene to HGF cells were assessed using the MTT test. Subsequently, an in vitro wound healing model was established, and 10 µM squalene (S1 Group) and 100 µM squalene (S2 Group) were applied to the plates. Images of the in vitro wound healing model were captured before the application of squalene, immediately after application, and at 24, 48 and 72 hours thereafter. The wound areas were evaluated using Image J software. The expressions of TGF-β, VEGF, Type I Collagen and Type III Collagen were evaluated using the ELISA test. The statistical analysis of the findings was performed using the SPSS software program. Results: As a result of the MTT test conducted on human gingival fibroblast cells, it was observed that squalene did not exhibit any cytotoxicity. The in vitro wound model test revealed that at the 24-hour, S2 significantly increased wound healing. While Type I Collagen and Type III Collagen were statistically significantly higher in the S1 and S2 groups at the 48th hour (p0,05). Conclusion: Considering the absence of any cytotoxic activity of squalene on HGF cells and its effects on TGF-β, Type I Collagen and Type III Collagen, it is believed that squalene may promote wound healing.