Pediatrik palyatif bakım hastalarında D vitamini düzeyinin değerlendirilmesi
Evaluation of vitamin D levels in paediatric palliative care patients
  1. Tez No: 905783
  2. Yazar: BEGÜM OĞLAKCIOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GANİME AYAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Palyatif, Pediatrik Palyatif Bakım, Vitamin D, Profilaksi, Kalsiyum, Osteoporoz, Palliative, Pediatric Palliative Care, Vitamin D, Prophylaxis, Calcium, Osteoporosis
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Amaç: Pediatrik palyatif bakım (PPB) hizmeti, ciddi hastalıkları olan çocuklar ve aileleri için yaşam kalitelerini arttırmaya, var olan ağrı ve acının yönetimini sağlamaya, bilgiye dayalı karar vermeyi kolaylaştırmaya ve klinisyenler arasında bakım koordinasyonuna yardımcı olmaya odaklanmıştır.Bu çalışmanın amacı; Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Çocuk Palyatif Servisine yatan hastaların serum D vitamini düzeylerini tespit etmek, tedavi ve profilaksinin gerekli ve yeterli olup olmadığını saptamaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışma Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Çocuk Palyatif Servisinde yatmakta olan ve D vitamini bakılmış olan hastalar dahil edilmiş olup çalışma retrospektif nitelikte bir çalışmadır. Araştırma verilerinin istatistiksel analizleri için IBM Statistical Package for Social Sciences (SPSS), Windows için sürüm 27.0 (SPSS Inc. Chicago, USA) bilgisayar paket programı kullanılmıştır. Bulgular: Çalışma süresi içerisinde çocuk palyatif bakım servisinde yatarak tedavi gören toplam 371 hasta tespit edilmiştir. Çalışma için dahil olma kriterlerini taşıyan toplam 220 hasta çalışmaya dâhil edilmiştir. Hastaların %56,4'ü nörolojik, %15'i sendromik-genetik, %9,5'i travma, %7,3'ü hematolojik-onkolojik, %5,5'i göğüs, %4,1'i kardiyolojik hastalık grubunda yer almaktadır. D vitamini kullanmayanların %69,6'sında eksiklik-yetersizlik, kullananların %52,8'inde eksiklik-yetersizlik görülmüştür ve gruplar arasındaki bu fark anlamlı bulunmuştur. Hastaların toplamda % 64'ünün serum D vitamini düzeyi eksik ya da yetersiz tespit edilmiştir. Sonuç: Her geçen gün sayısı artmakta olan pediatrik palyatif bakım hastalarının D vitamini profilaksisi ve tedavisi açısından değerlendirilmesi elzemdir. Özellikle yatağa bağımlı olan hastaların güneş ışığı, diyet gibi desteklerinin az olması nedeniyle profilaksi çok daha önem taşımaktadır. D vitamini kullanımının önemi için pediatrik palyatif bakım hizmeti veren grupların yanında evde sağlık hizmeti, 1.basamak sağlık hizmeti sağlayıcılarının da günümüzde yeni bir alan olan PPB açısından bilgilendirilmesi oldukça önemlidir.
Özet (Çeviri)
Objective: Pediatric palliative care (PPC) service is focused on improving the quality of life for children with serious illnesses and their families, providing management of existing pain and suffering, facilitating informed decision making, and helping care coordination among clinicians.The aim of this study was to determine serum vitamin D levels of patients admitted to the Pediatric Palliative Service of Ankara Bilkent City Hospital and to determine whether treatment and prophylaxis were necessary and sufficient. Materials and Methods: The study included patients who were hospitalized in the Pediatric Palliative Service of Health Sciences University Ankara Bilkent City Hospital Pediatric Health and Diseases Hospital and who were examined for vitamin D. The study was a retrospective study. IBM Statistical Package for Social Sciences (SPSS), version 27.0 for Windows (SPSS Inc. Chicago, USA) was used for statistical analysis of the data. Results: A total of 371 inpatients in the pediatric palliative care service were identified during the study period. A total of 220 patients who met the inclusion criteria were included in the study. Of the patients, 56.4% were neurologic, 15% syndromic-genetic, 9.5% trauma, 7.3% hematologic-oncologic, 5.5% chest, and 4.1% cardiologic. Deficiency-insufficiency was observed in 69.6% of vitamin D non-users and 52.8% of vitamin D users, and this difference between the groups was found to be significant. In total, 64% of the patients had deficient or insufficient serum vitamin D levels. Conclusion: It is essential to evaluate the increasing number of pediatric palliative care patients in terms of vitamin D prophylaxis and treatment. Prophylaxis is especially important in bedridden patients because they have less support such as sunlight and diet. For the importance of vitamin D use, it is very important to inform the groups providing pediatric palliative care services as well as home health care and primary health care providers in terms of PPB, which is a new field today.