Fen eğitiminde ters yüz öğretim uygulamasının etkililiği
The effectiveness of flipped teaching application in science education
- Tez No: 905915
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜNGÖR YUMUŞAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Ters yüz öğretim, Fen eğitimi, Erişi, Flipped teaching, Science education, Achievement
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu araştırmada, 7. sınıf Fen Bilimleri dersi“Işığın Madde ile Etkileşimi”ünitesinde ters yüz öğretim uygulamasının etkisi, öğrencilerin erişi puanları ve uygulamaya yönelik görüşleri doğrultusunda incelenmiştir. Araştırma, 2023-2024 eğitim-öğretim yılında Konya ili Karatay ilçesinde kırsal bir bölgede yer alan, kız ve erkek öğrencilerin ayrı sınıflarda eğitim aldığı bir ortaokulda gerçekleştirilmiştir. Karma araştırma desenlerinden sıralı açıklayıcı desenin kullanıldığı bu çalışmada, önce yarı deneysel desen çerçevesinde nicel veriler, ardından durum çalışması yöntemi ile nitel veriler toplanmıştır. Çalışmada, 25 kız ve 15 erkek öğrenciden oluşan iki ayrı sınıfta toplam 40 katılımcı yer almıştır. Deneysel çalışma kapsamında, ters yüz öğretim yönteminin etkisini incelemek amacıyla yapılan analizlerde, her iki grupta da ön test ve son test puanları arasında son test puanları lehine anlamlı bir fark bulunmuştur. Ayrıca, kız ve erkek öğrencilerin erişi puanları karşılaştırılmış; analiz sonuçlarına göre, iki grup arasında anlamlı bir farklılık olmadığı tespit edilmiştir. Nitel verilerden elde edilen bulgulara göre, öğrencilerin video izlerken keyif aldıkları, derse hazırlıklı geldikleri; ancak uzun videolardan sıkıldıkları ve bazı durumlarda internet erişiminde sorun yaşadıkları görülmüştür. Genel olarak öğrenciler, ters yüz öğretim uygulamasını olumlu değerlendirmiştir.
Özet (Çeviri)
This study investigates the effectiveness of flipped classroom practices in the“Interaction of Light with Matter”unit of the 7th-grade Science course by considering students' achievement scores and their perceptions of the implementation. The research was conducted during the 2023-2024 academic year at a secondary school located in a rural area of Karatay district, Konya, where male and female students are educated in separate classes. A sequential explanatory design, one of the mixed research methods, was employed in the study. Quantitative data were collected through a quasi-experimental design in the first phase, followed by qualitative data collection through a case study in the second phase. The study included a total of 40 participants from two separate classes, consisting of 25 female and 15 male students.In the experimental study, which aimed to examine the impact of flipped classroom practices on both classes, a significant difference was found between the pre-test and post-test scores in favor of the post-test scores for both groups. Additionally, when the achievement scores of male and female students were compared, the results revealed no significant differences between the groups. Findings from the qualitative data showed that students generally enjoyed watching the videos, felt more prepared for the lessons, but experienced boredom with lengthy videos and occasional issues with internet access. Overall, students evaluated the flipped classroom approach positively.