Yetişkinlerde sağlık ve beslenme okuryazarlığı ile sağlıklı yaşam biçimi davranışları arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between health and nutrition literacy and healthy behaviors in adults
- Tez No: 905935
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HANDE BAKIRHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Beslenme, Beslenme okuryazarlığı, Sağlık, Sağlık okuryazarlığı, Sağlıklı yaşam biçimi davranışları, Nutrition, Nutrition literacy, Health, Health literacy, Healthy lifestyle behaviors
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışma; yetişkin bireylerin sağlık okuryazarlığı, beslenme okuryazarlığı, sağlıklı yaşam biçimi davranışları ve bu üç değişken arasındaki ilişkilerin değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmaya 2021 yılının Nisan-Mayıs aylarında anket formunu doldurmayı kabul eden 451 kişi dahil edilmiştir. Anket formunda Türkiye Sağlık Okuryazarlığı Ölçeği – 32 (TSOY-32), Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği II (SYBD-II), Yetişkinlerde Beslenme Okuryazarlığı Değerlendirme Aracı (YBOYDA), Fiziksel Aktivite Değerlendirme Aracı ve sosyo - demografik özelliklere ilişkin sorular yer almıştır. Elde edilen verilere göre katılımcıların TSOY-32 skorlarının 33,2±7,16 olduğu ve sağlık okuryazarlığının cinsiyetlere ve demografik özelliklere göre bir farklılık göstermediği belirlenmiştir (p>0,05). Katılımcıların %46,3'ünün sağlık okuryazarlığı düzeyinin sınırlı olduğu görülmüştür. SYBD-II ortalama puanının ise 123,9±19,02 olduğu bulunmuş olup cinsiyetler arasında anlamlı bir farklılık olmadığı görülmüştür (p>0,05). Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları ölçeği (SYBDÖ)'nin alt faktörlerinden beslenme ve kişiler arası ilişkilerde ise kadınların erkeklere göre daha yüksek seviyede bir farkındalığı olduğu saptanmıştır (p0,05).
Özet (Çeviri)
This study was conducted to evaluate the health literacy, nutritional literacy, healthy lifestyle behaviors of adults and the relationships between these three variables. 451 people who agreed to fill out the survey form in April-May 2021 were included in the study. The survey form included questions on the Turkey Health Literacy Scale - 32 (TSOY-32), Healthy Lifestyle Behaviors Scale II (HLBS), Nutritional Literacy Assessment Tool for Adults (YBOYDA), Physical Activity Assessment Tool and socio-demographic characteristics. According to the data obtained, it was determined that the TSOY-32 scores of the participants were 33.2±7.16 and health literacy did not differ according to gender and demographic characteristics (p>0.05). It was observed that 46.3% of the participants had limited health literacy level. The mean score of the Healthy Lifestyle Behavior Scale II was found to be 123.9±19.02 and there was no significant difference between the genders (p>0.05). In terms of nutrition and interpersonal relationships, which are sub-factors of the HLBS, it was found that women had a higher level of awareness than men (p0.05).