Role of the Parliamentary dimension in regional integration process: The case of the ASEAN Inter-Parliamentary Assembly (AIPA)
Bölgesel entegrasyon sürecinde Parlamenter boyutun rolü: ASEAN Parlamentolar Arası Asamblesi (AIPA) örneği
- Tez No: 905951
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN BAĞCI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası Parlamenter Kuruluşlar, Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN), ASEAN Parlamentolar Arası Asamblesi (AIPA), bölgesel entegrasyon, demokrasi açığı, International Parliamentary Institutions (IPIs), Association of Southeast Asian Nations (ASEAN), ASEAN Inter-Parliamentary Assembly (AIPA), regional integration, democratic deficit
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 260
Özet
Bu tezin amacı, ASEAN Parlamentolar Arası Asamblesi (AIPA) üzerine bir analiz yaparak bölgesel bütünleşme sürecinde parlamenter boyutun rolünü ortaya koymaktır. Teorik ve ampirik tartışmalarla zenginleştirilecek olan bu analiz, Uluslararası Parlamenter Kuruluşların bölgesel bütünleşme sürecinin evrimi üzerindeki etkisinin doğru anlaşılmasına katkı sunacaktır. AIPA'nın güçlü ve zayıf yönlerini sunduktan sonra, tez AIPA'nın şu ana kadar ASEAN entegrasyon sürecinde sınırlı bir rol oynadığını savunmaktadır. Bu sınırlı role zemin hazırlayan faktörler üç boyutlu bir çerçeveye dayanarak analiz edilmektedir. İlk olarak, Uluslararası Parlamenter Kuruluşların çoğunlukla tavsiye şeklinde bağlayıcı olmayan kararlar alan danışma organları olarak doğasından kaynaklanan yapısal faktörler. İkinci olarak, ASEAN bölgesindeki düşük demokratik standart seviyesi ve parlamenter sistem ve geleneğin zayıflığı gibi sistemik faktörler. Son olarak, AIPA'nın kurumsal ve operasyonel kapasitesinin, AIPA'nın bir yasama organı olarak tanımlanmaması nedeniyle ASEAN ile ilişkinin belirsizliği, Sekretaryanın düşük bütçesi ve personel sayısının azlığı gibi kurumsal sınırlamalar gibi kriterlere göre analiz edildiği operasyonel faktörler. Son olarak tez, AIPA'nın mevcut durumunu düzeltmek ve ASEAN entegrasyon sürecindeki rolünü güçlendirmek için atılması gereken adımlara ilişkin ilkeleri ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to put forward the role of the parliamentary dimension in regional integration process by making an analysis on the ASEAN Inter-Parliamentary Assembly (AIPA). This analysis, which is to be enriched with theoretical and empirical discussion, contributes to the proper understanding of the impact of the International Parliamentary institutions (IPIs) on the evolution of the regional integration process. After presenting the strength and weaknesses of AIPA, the thesis argues that AIPA so far has played a limited role in the ASEAN integration process. The factors that paves the way for this limited role are analysed based on a three-dimensional framework. Firstly, structural factors, stemming from the nature of the IPIs as advisory bodies which take non-binding decisions mainly in the form of recommendations. Secondly, systemic factors such as the low level of democratic standards and the weakness of the parliamentary system and tradition in the ASEAN region. Lastly, operational factors in which institutional and operational capacity of AIPA is analysed based on certain criteria such as the ambiguity of relationship with ASEAN as AIPA is not defined as a legislative branch, institutional limitations such as low budget and staff numbers of Secretariat. Finally, the thesis puts forward certain guidelines concerning the steps that should be taken in order to remedy the current status of AIPA and strengthen its role in ASEAN integration process.