العوامل السوسيولسانية في روايات سنان أنطون
Sinan Anton'un romanlarında sosyodilbilimsel faktörler
- Tez No: 906036
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM ETHEM POLAT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eğitim ve Öğretim, Eastern Linguistics and Literature, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sosyodilbilimsel. Faktörler. Romanlar Sinan Anton, sociolinguistic, Factors, novels, Sinan Anton
- Yıl: 2024
- Dil: Arapça
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 197
Özet
Dil pratiklerini de içeren günümüz romanların sosyodilbilimsel araştırmaları çok boyutlu ve çeşitlidir. Dilsel, kültürel ve toplumsal etkenlerin birçoğunu kendinde barındırır. Başka dilleri konuşanlara yabancı dil öğretiminde de bunun faydası ve etkisi görülür. Arapça dilini öğretme, öğrenme işinde istenilen hususlar da bu vizyona dahildir. Bu araştırma dört ana değişkenden meydana gelmektedir. Bunlar, kültürel etkenler, toplumsal etkenler, halk dili ile fasih dil seviyeleriyle dilsel etkenler ve Arapça konuşamayanlara Arapça öğretiminde önem arz eden sosyodilbilimsel yapıyı kendi başına oluşturan romandır. Başlangıçta bakış açımız kültürel etken olarak bilinen birinci değişkenin kullanılması, öneminin beyanı, Arapçanın manevi kıymetini yükseltmekteki rolü ve Arapça konuşamayıp öğrenmeye çalışanları teşvik etme hakkındadır. İkinci değişken; toplumsal etkendir. Bu kültürel etken ile iç içe girmiş ve dilsel sonuçlardaki rolü göz ardı edilemeyecek bir etkendir. Doğrusu bu sınıfsal ve toplumsal düzeyi ve nassı meydana getiren gerçek muharrik unsurdur. Üçüncü değişkenimize gelince fasih ve halk dilini içine alan dilsel etkendir. Bu, romanların oluşmasında en çok görülen etkendir. Roman ve öyküyü meydana getiren yapılandırmaların en önemlilerinden bir tanesini temsil eden anlatı içinde gidip gelmektedir. Bunun birinci hedefi beyan, üslupların öğrenilmesi bu ilme has olan temel faktörlerdir, ikinci hedefi ise bu dili konuşamayıp öğrenmeye çalışanların yanında dilsel yeterliliklerini yükseltip geliştirmektir. Anlatı diyaloğuna gelince insanların günlük hayatlarında anlaşmak ve konuşmak için her yerde kullandıkları temel yöntem olarak sayılır. Sinan ANTON'un romanları bu tarz halk dilini yeterince içinde barındırmaktadır. Bu da dilde ikilem sorununu bir nebze hafifletmek, yakınlaştırma noktasında başvurulacak bir fırsattır. Dildeki ikilem sorunu, insanların günlük hayatlarında aynı anda fasih ve halk dilini bir arada kullanabilme becerisinde gizlidir. Dördüncü değişken, romanın birçok yapısal ve retorik yöntemi, kültürel ve toplumsal bilgiyi içeren bütünleşik bir toplumdilbilimsel yapı olduğuna ışık tutmuş ve roman dil yapısının varlığının ardındaki gerçek motivasyon olarak kabul edilmiştir. Bu nedenle bu çalışma en temel sorulardan biri olan toplumdilbilimsel faktörlerin kullanılmasının ve teorik olarak dilbilim ve dil eğitimi ile birlikte uygulanmasının ne kadar önemli olduğu, aralarındaki ilişkinin ne olduğu ve dil eğitiminde gerçekçi roman gibi metinlerin dil öğretimindeki rolünün ne olduğu sorularına cevap vermeye çalışmaktadır. Burada araştırmacı imkanları dahilinde bu teorik araştırmayı bilimsel veriler ile tesis etmeye çalışmıştır. Bir metodoloji oluşturmuş ve burada hedeflenen dil ile bağlantılı kültürel bilgileri geliştirme ve dil yeterliliklerini arttırmada değişkenlerin vazifesini açıklamaya çalışmıştır. Belki de bu konunun önemi bunun yeni bir tecrübe ve ilmi teferruatının çok olmasındaq yatmaktadır. Bu araştırma altı bölüme ayrılmıştır. Birinci bölüm araştırmanın mahiyetine dairdir. İkinci bölümde ise çalışmanın dayandığı teorik temeller, temel terim ve kavramlar ile bunlarla ilgili olanlara ve daha önce yapılan çalışmalara yer verilmiş. Üçüncü bölüm ise çalışmanın dayandığı yaklaşımların açıklanmasına ayrılmıştır. Dördüncü bölüme gelince sosyodilbilim etkenlerinin tahlillerine has kılınmıştır. Beşinci bölümDördüncü bölümde yer verilen etkenlerin gördüğü görevlerin keyfiyeti hakkındadır. Altıncı bölüm ise bu araştırmanın sonuçları, önemi ve kaynakları hakkındadır. Araştırmanın en belirgin sonuçları şunlardır: Farklı kültürlerin bilinmesi, anlaşılması, düşünülmesi ve dil arasındaki bağ ve iletişim gücünün kazanılması ve anlatı üsluplarının öğrenilmesi esnasında dilbilgisinin geliştirilmesi ile Arapça dili ile ilgili lehçelerin öğrenilmesi esnasında daha geniş bir biçimde iletişim gücünün elde edilmesi. Araştırma, Sinan ANTON'un romanlarını sosyodilbilim yöntemi ile tahlil etmektedir. Bundan amaç ise yeni tatbiki ve tahlili bir bakış açısı sunmak ve Arapça öğreniminde bunun görevini belirtmektir.
Özet (Çeviri)
The study of the sociolinguistic reality in these novels , which involves linguistic practices, has various and numerous dimensions which represent a number of social, cultural, and linguistic factors positively affecting the learning environment specialized in teaching foreign languages for speakers of other languages. Through this vision of learning and teaching Arabic language, this study came and it includes four main factors: the cultural factors, the social factors, the linguistic factors and its levels: standard and dialect .The novel which represents a sociolinguistic structure , aims at showing the importance of these elements in teaching Arabic to non-native speakers. First, it examines to employ the first variable exemplified by the cultural inputs, their importance and their role in raising the moral value of Arabic and making it desirable to non-native speakers. The second variable represents the social factors which overlap with the cultural factors which role cannot be ignored in the linguistic production. They are the real motive for the linguistic existence and the social and class level. The third variable represents the linguistics factors in their standard and colloquial dialects. This variable occurs more in the structure of the novels which represents one of the most important constituents in the structure of the story and the novel The first aim of using narration in this study is to explain and know the methods and techniques of this field. The second aim of this study is to develop the linguistic abilities for non-native speakers. The novelistic dialogue in the work of Sinan Anton appears in the form of nonstandard or colloquial language, a matter which gives the opportunity to approach the dialogue in an attempt to reduce the linguistic dualism which merges the standard Arabic and the colloquial language in individuals'' daily situations. Regarding the fourth variable the study sheds light on the novel as a complete sociolinguistic structure which embraces comprehension and rhetorical styles, social and cultural information which is considered the real motive behind the structure of the novelistic language. Therefore, this study attempts to answer one of the essential questions: what is the importance of using the sociolinguistic factors and their application in linguistics and the learnability of language and what is the role of the real texts such novels in the learnability of language? The researcher tried his utmost effort to make this theoretical study founded on scientific and realistic assumptions and methodological rules attempting to explain the places where these variables can be used to raise the linguistic competence, communication, and developing the cultural information related to the target language. Perhaps, the significance of the study consists in the novelty of the experience and its scientific branches, for this study blends learnability and sociolinguistics to describe and use new aspects by the learners of Arabic for non-native speakers. The study comprises six chapters. Chapter one is an introductory chapter focusing on the topic under investigation. Chapter Two examines the theoretical background, terminology, and literature review. Chapter three is dedicated to explaining the methodology the steps, and the procedures adopted in this study. Chapter four, on the other hand, deals with how these factors are used in form of training and educational units. Finally, chapter six mentions the main findings of the study and the references consulted. There are a number of outstanding results: -Knowing the role of the social milieu and its effect in the linguistic production represented in the novelistic texts which is the real reason for the emergence of the real text which reflects the cultural, social, and class reality. -Making connection between language thinking , communication, and understanding multiple cultures.- Acquiring the communicative ability and developing the syntactic ability through knowing the styles of the narrative language. - Acquiring the communicative ability broader than knowing the dialects of the Arabic language The study depended on the descriptive and the analytical method to tackle Sinan Anton's novels from a sociolinguistic perspective, which aims at providing a new analytical and applied vision and its use in teaching Arabic which showcases the author's modest vision towards this wide field.