Türkiye'deki Afrikalı göçmenler: İstanbul'daki Senegalli göçmenlerin bir vaka çalışması
African migrants in Turkey: A case study of Senegalese migrants in Istanbul
- Tez No: 434458
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YEŞER YEŞİM ÖZER YÜRÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası Göç, Bütünleşme, Kayıtlı Göçmenler, Kayıt Dışı Göçmenler, International Migration, Integration, Documented Migrants, Undocumented Migrants
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Politika ve Sosyal Hizmetler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
TÜRKİYE'DEKİ AFRİKAL GÖÇMENLER: İSTANBUL'DAKİ SENEGALLİ GÖÇMENLERİN BİR VAKA ÇALIŞMASI OMAR N. CHAM İstanbul'daki Senegalli göçmenlerle ilgili bu yüksek lisans tezi, İstanbul'da yaşayan Senegalli göçmen nüfusun betimleyici bir analizinin yanı sıra, belgeli (ikamet izni olan) ve belgesiz (kayıt dışı kalan) Senegalli göçmenlerin durumlarının karşılaştırmalı analizini, karşı karşıya kaldıkları sorunları ve Türk toplumuna uyum süreçlerinin analizini içermektedir. Araştırmanın verileri 7 tanesi belgeli, 11 tanesi belgesiz olan 18 Senegalli göçmen ile yapılmış derinlemesine mülakatlar yoluyla elde edilmiştir. Günlük yaşamlarından karşılaştıkları sorunları incelemek, Türk toplumuna uyum süreçlerini ve İstanbul'da karşılaştıkları sorunlarla başa çıkma stratejileri hakkında bilgi edinebilmek için nitel araştırma yöntemi kullanıldı. Çalışmada öncelikle, ikamet izinli göçmenlerin ülkede yaşadıktan bir kaç yıl sonra, Türk toplumuna entegre oldukları ortaya çıktı. İkamet izni olan göçmenler, Türkçeyi erken öğrenip, kendi uzmanlık alanlarında iş sahip oluyorlar, bir aile kuruyor ve Türklerle arkadaşlık ilişkilerini geliştiriyorlar. Buna karşılık, belgesiz Senegalli göçmenler, Türkiye'de yıllarca yaşamalarına rağmen, belgesiz olmaları, onları birçok açıdan sınırlar, güvensizlikler ve savunmasızlarla dolu riskli bir hayata mahkûm ediyor.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AFRICAN MIGRANTS IN TURKEY: A CASE STUDY OF SENEGALESE MIGRANTS IN ISTANBUL OMAR N. CHAM This Masters thesis about Senegalese migrants in Istanbul consists of a descriptive analysis of the Senegalese immigrant population currently living in Istanbul, as well as a comparative analysis of the situation of documented and undocumented Senegalese migrants, the problems that they have to deal with and their social integration into the Turkish society. The data for the study was obtained through an indepth interview with 18 Senegallese migrants; 7 of which are documented and 11 of which are undocumented living in Istanbul. Since we were interested in examining the problems they face on day to day basis, their integration process into the Turkish society and coping strategies, we employed the qualitative research method in order to get a clear perspective about their lives in Istanbul. The study found out that documented migrants seem to be well integrated into the Turkish society after some years of living in the country. Their coping strategies prove to be effective and they speak the language, have a job in their own area of expertise, establish a family and have Turkish friends. On the contrary, even after years of staying in Turkey, undocumented Senegallese migrants still struggle with the same things and do not seem to overcome them. Their legal status, the fact that they are undocumented, limits them in many aspects, condemming them to a life of risk, insecurities and vulnerabilities, where everything can change from one day to the other.