Firit üretiminde boraks şlamının kullanılabilirliğinin araştırılması
Investigation of the use of borax slime for the frit production
- Tez No: 90608
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURAN AY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
- Anahtar Kelimeler: Frit, Borax Slime, Fritted Glaze, Frit Kilns
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi FIRIT ÜRETİMİNDE BORAKS ŞLAMININ KULLANILABİLİRLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI KAYA GÜNEŞ Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Seramik Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman : Doç. Dr. Nuran AY 1999, 75 Bu çalışmada, bor bileşiklerinin cevherden kazanılması sürecinde atık malzeme olarak ortaya çıkan boraks şlamından seramik sektöründe faydalanabilme olasılığı araştırılmıştır. Belirli bir kimyasal bileşime sahip firit reçetesi içindeki bor bileşikleri uzaklaştırılmış, bunların yerine atık malzeme olan boraks şlamı kullanılarak aynı özellikler gösteren yeni bir firit reçetesi geliştirilmiştir. Geliştirilen reçete ile hem ekenomik açıdan fayda sağlanmış, hem de atık malzemenin tekrar kullanımı ile doğaya verilen zarar en aza indirilmeye çalışılmıştır. Elde edilen verlere göre boraks şlamının, seramik sektörü için çok değerli bir hammadde olması beklenmektedir. Anahtar kelimeler : Fîrit, Boraks Şlamı, Piritli Sırlar, Firit Fırınları
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Of Science Thesis INVESTIGATION OF THE USE OF BORAX SLIME FOR THE FRIT PRODUCTION KAYA GÜNEŞ Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Ceramic Engineering Programme Supervisor : Doç. Dr. Nuran AY 1999, Page 75 In this study, the usage possibility of the borax slime as a raw material in ceramic field was studied. The boron compounds were substracted from the frit receipts which had a certain chemical composition and the borax slime was used instead of them in these receipts and new frit receipts with the same properties were created. With the new receipts as well as some level of economival benefit achrevements the worst effect of wanted material, slime, to the nature is decreased. For the ceramic industry, the borax slime is expected to be one of the important and valuable raw materials.