Pnömoni tanısıyla yoğun bakım ünitesinde takip edilen hastalarda bakılan erken laboratuvar belirteçlerinin sağkalım üzerine etkisi
Effectiveness of early laboratory markers on survival of intensive care unit patients diagnosed with pneumonia.
- Tez No: 906089
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF BOMBACI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Pnömoni, Eozinofil, NLR, CAR, Mortalite, Pneumonia, Eosinophil, NLR, CAR, Mortality
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı, yoğun bakım gerektiren ağır pnömoni olgularında ilk 24 saatte kaydedilen eozinofil sayısı, CAR ve NLR 'nin sağkalım üzerine öngörüsünü ve APACHE-II skoruyla korelasyonunu araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya, Yerel Etik Komite onayı alındıktan sonra Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi yoğun bakım ünitesine 01.01.2021 ve 01.01.2023 tarihleri arasında pnömoni tanısıyla yatırılan ve tedavi edilen 195 hasta dahil edilmiştir. Retrospektif olarak planlanan çalışmamıza dahil edilen 195 hastanın demografik bilgileri (yaş, cinsiyet), komorbid hastalıkları kaydedildi. Hastaların yoğun bakıma yattıktan sonraki ilk 24 saatte alınan laboratuvar sonuçlarından; hemogram (nötrofil, lenfosit ve eozinofil sayıları), CRP, albümin, trakeal aspirat kültür sonuçları (pnömoni etkeni) kaydedildi. Ayrıca hastaların yoğun bakım ünitesinde kaldıkları gün sayısı, mekanik ventilasyon uygulanma durumu, inotropik ajan gereksinimleri, geçirilen pnömoninin tipi ve sağkalım durumları (sağ kalanlar, exitus olanlar) kaydedildi. Hastalar sağ kalanlar ve exitus olanlar olarak iki gruba ayrıldı. Hastaların yoğun bakıma yatışından sonra kaydedilen verilerinden nötrofil/lenfosit oranı (NLR), CRP/albümin oranı (CAR), APACHE-II skoru ve SOFA skoru hesaplandı. Bulgular: Hastaların demografik verileri, komorbid hastalıkları iki grup arasında karşılaştırıldığında; erkek cinsiyet ve DM'nin anlamlılığa yakın olarak mortaliteyi etkilediği, diğer verilerde gruplar arasında anlamlı fark olmadığı görüldü. Bakteriyel ve viral pnömoni tipleri arasında biyobelirteçler açısından karşılaştırma yapıldığında eozinofil sayısı açısından anlamlı fark saptanmazken (p>0,05), NLR ve CAR değerlerinin bakteriyel pnömoni tipinde viral pnömoni tipine göre daha yüksek olduğu saptandı (p0,05). Sonuç: Çalışmamızda yoğun bakım ünitesine pnömoni tanısıyla yatan hastalarda bakılan eozinofil sayısının mortaliteyi öngörmede mükemmel olduğu, NLR ve CAR değerlerinin mortaliteyi sınırlı olarak öngördüğü sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of our study is to investigate the prediction of eosinophil count, CAR and NLR in the first 24 hours on survival and their correlation with the APACHE-II score in severe pneumonia requiring intensive care. Materials and Methods: After the approval of the Local Ethics Committee, 195 patients who were hospitalized and treated with pneumonia between 01.01.2021 and 01.01.2023 in the intensive care unit of Kartal Dr. Lutfi Kirdar City Hospital were included in this study. Demographic information (age, gender) and comorbid diseases of 195 patients included in our retrospective study were recorded. From the laboratory results obtained in the first 24 hours after the patients were admitted to the intensive care unit; Hemogram (neutrophil, lymphocyte and eosinophil counts), CRP, albumin, tracheal aspirate culture results (pneumonia agent) were recorded. In addition, the number of days the patients stayed in the intensive care unit, the application of mechanical ventilation, the need for inotropic agents, the type of pneumonia and survival (survivors, exitus) were recorded. The patients were divided into two groups as those who survived and those who died. The neutrophil/lymphocyte ratio (NLR), CRP/albumin ratio (CAR), APACHE-II score and SOFA score were calculated from the data recorded after the patients were admitted to the intensive care unit. Results: When we compared the demographic data of the patients with comorbid diseases between the two groups; It was seen that male gender and DM affected mortality close to significant, and there was no significant difference between the groups in other data. When comparing bacterial and viral pneumonia types in terms of biomarkers, no significant difference was found in terms of eosinophil count (p>0.05), while NLR and CAR values were found to be higher in bacterial pneumonia than viral pneumonia type (p0.05). Conclusion: In our study, it was concluded that the number of eosinophils measured in patients hospitalized in the intensive care unit with the diagnosis of pneumonia was excellent in predicting mortality, and NLR and CAR values predicted mortality in a limited way.