Thermal and chemical treatments of clay with sewage sludge ash and limestone powder
Atıksu çamur külü ve kireç taşı tozunun kil ile ısıl ve kimyasal işlemi
  1. Tez No: 906126
  2. Yazar: MEHMET ÖZKAN KÜRÜMLÜOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ FIRAT ÇABALAR, DOÇ. DR. ABDULCABBAR YAVUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kireçtaşı tozu, Atıksu çamur külü, Zemin iyileştirme, Limestone powder, Sewage sludge ash, Soil improvement
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
İnşaat mühendisliğinde atık malzemelerin bertarafı ve yeniden kullanımı konusunda birçok çalışma yapılmıştır. Çimento, bu sektörde en yaygın kullanılan ve en yüksek karbon emisyonuna neden olan yapı malzemesidir. Bu çalışmada, evsel atık çamuru yakma kalıntısı külü, taş ocaklarında elek altında kalan atık kireçtaşı tozu ve kilin, ısıl işlem ve alkali aktivasyonu ile bağlayıcı özelliklerinin iyileştirilerek toprak iyileştirme amacıyla jeopolimer olarak kullanılabilirliği araştırılmıştır. %25 kil (CL), %30 evsel atık çamuru külü (SSA) ve %45 kireçtaşı tozu (LP) 1500 °C'de ısıl işleme tabi tutulmuş ve ısıl iyileştirme yapılan malzemelere Fourier dönüşümü kızılötesi spektroskopisi (FTIR), taramalı elektron mikroskobu (SEM), X-ışını kırınımı (XRD), ve ısıl iletkenlik (TC) testleri yapılarak kimyasal ve fiziksel özellikleri belirlenmiştir. Bu çalışmada farklı bir iyileştirme yöntemi daha uygulanmış ve farklı doygunluklarda NaOH ve Na2SO3 içeren kimyasal çözeltiler hazırlanmış ve toprak örnekleriyle karıştırılmıştır. Kimyasal iyileştirme yapılan malzemelere FTIR, SEM, XRD ve TC testleri yapılmıştır. Zemin davranışları, düşme konisi ve basınç dayanım testleri ile gözlemlenmiştir. Test edilen karışımların zemin iyileştirme açısından zemin özelliklerini olumlu yönde etkilediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Many studies have been carried out on the disposal and reuse of waste materials in civil engineering. Cement is the most widely used construction material in this sector and the material that causes the highest carbon emission. In this study, the utilisation of as a geopolymer domestic sewage sludge incineration residue ash, waste limestone powder which are under the sieve in quarries, and clay for soil improvement by improving their binding properties through heat treatment and alkali activation was investigated 25% clay (CL), 30% sewage sludge ash (SSA) and 45% limestone powder (LP) were heat treated at 1500 °C and Fourier transform infrared spectroscopy (FTIR), scanning electron microscope (SEM), X-Ray diffraction (XRD), and thermal conductivity (TC) tests were performed on the heat treated materials (HTM) and its chemical and physical properties were determined. In this study, a different remediation method was applied and chemical solutions were prepared with NaOH and Na2SO3 at different concentrations and mixed with soil samples. FTIR, XRD, SEM, and TC tests were performed to the chemical treated materials (CTM). Soil behaviours were observed by the fall cone and compressive strength tests. It was observed that the tested mixtures positively affected the soil properties in terms of soil improvement.