Perceptions of in-service EFL teachers and testing and evaluation specialists on mobile assisted language learning assessment: A qualitative case study
İngilizce öğretmenleri ve ölçme ve değerlendirme uzmanlarının mobil destekli dil öğrenimi değerlendirmesine ilişkin algıları: Nitel durum çalışması
- Tez No: 906143
- Danışmanlar: PROF. DR. PERİHAN SAVAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Dil değerlendirmesi, MALL, MALL değerlendirmesi, İngilizce öğretmenlerinin algıları, ölçme ve değerlendirme uzmanlarının algıları, Language assessment, MALL, MALL assessment, in-service EFL teachers' perceptions, testing and evaluation specialists' perceptions
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Öğretimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 347
Özet
Bu çalışma, İngilizce öğretmenlerinin ve ölçme ve değerlendirme uzmanlarının Mobil Destekli Dil Öğrenimi (MALL) değerlendirmesi hakkındaki algılarını araştırmayı amaçlamıştır. Nitel açıklayıcı durum çalışması tasarımı benimseyen araştırmada veriler, Türkiye'de farklı eğitim bağlamlarında çalışan dokuz İngilizce öğretmeni ve yükseköğretim düzeyinde çalışan üç ölçme ve değerlendirme uzmanıyla yarı yapılandırılmış görüşmeler yoluyla toplanmıştır. Bulgular, MALL değerlendirmesine aşina olmamalarına rağmen öğretmenlerin ve uzmanların, MALL'un dahil edilmesi konusunda olumlu algılarını sunduklarını ortaya çıkardı. Öğretmenler mevcut uygulamalarına ilişkin olarak, büyük ölçüde geleneksel değerlendirme yöntemlerine başvurduklarını ve MALL araçlarını/uygulamalarını sınıflarına entegre edemediklerini vurguladılar. MALL değerlendirmelerinin dahil edilmesiyle ilgili bu kısıtlamaları ele alan öğretmenler ve uzmanlar, MEB tarafından belirlenen müfredat kısıtlamalarına, İnternet bağlantısı sorunlarına ve aşırı kalabalık sınıflara dikkat çekti. Öte yandan, bireyselleştirilmiş ve kendi hızına göre öğrenmeyi geliştirmek, yapıcı ve anında geri bildirim sağlamak, pratik, her yerde hazır, kullanışlı ve kullanımı kolay olmak gibi MALL araçlarının/uygulamalarının çeşitli olanaklarını sundular. Öğretmenler, etkili MALL değerlendirme araçlarının/uygulamalarının, öğrencilerin çeşitli eğitim bağlamlarında ve dil yeterlilik seviyelerinde ihtiyaçlarını karşılaması gerektiğini öne sürdü. Ayrıca uzmanlar, MALL değerlendirme araçlarına/uygulamalarına ilişkin güvenilirlik ve geçerlilik kaygılarını dile getirdiler. Başta yapay zeka araçları olmak üzere son teknolojik gelişmelerin altını çizen tüm öğretmenler ve uzmanlar, gerekli bazı değişikliklerin yapılması durumunda MALL değerlendirmelerinin geleceğinin umut verici olduğunu öngördüler. Ayrıca MALL değerlendirmeleri konusunda hizmet içi öğretmen eğitimi alınmasının gerekliliğini vurguladılar. MALL değerlendirmelerine ilişkin algılara kapsamlı bir bakış sunan bu çalışmanın bulguları, İngilizceyi yabancı dil olarak öğretenler, MALL araç/uygulama geliştiricileri, politika yapıcılar ve yöneticiler için bir rehber olabilir.
Özet (Çeviri)
The current study aimed to explore perceptions of in-service EFL teachers and testing and evaluation specialists on MALL assessment. Adopting a qualitative explanatory case study design, data were collected through semi-structured interviews with nine in-service EFL teachers working at diverse educational contexts and three testing and evaluation specialists working at higher education level in Türkiye. Findings revealed that despite their unfamiliarity with MALL assessment, teachers and specialists offered their positive perceptions on its incorporation. Regarding teachers' current practices, they highlighted that they heavily rely on traditional assessment methods and cannot integrate MALL tools/applications into their classrooms. Addressing these constraints of incorporating MALL assessments, teachers and specialists noted curricular restrictions set by MoNE, Internet connection problems, and overcrowded classrooms. On the other hand, they offered various affordances of MALL tools/applications like enhancing individualized and self-paced learning, providing constructive and immediate feedback, being practical, ubiquitous, convenient, and easy to use. Teachers suggested that effective MALL assessment tools/applications should address students' needs in various educational contexts and language proficiency levels. Additionally, specialists raised their reliability and validity concerns regarding MALL assessment tools/applications. Highlighting recent technological advancements, especially AI tools, all teachers and specialists foresaw the future of MALL assessments promising if some required changes be made. They also highlighted the necessity for receiving in-service teacher trainings on MALL assessments. The findings of this study, providing a comprehensive view of perceptions on MALL assessments, may be a guide for EFL practitioners, MALL tools/applications developers, policy makers and administrators.