Aldar Köse ve Jibek adlı Kazak çizgi filmlerinin Kazak kültürü ve değerleri açısından analizi
Analysis of Kazakh cartoons named Aldar Köse and Jibek in terms of Kazakh culture and values
  1. Tez No: 906233
  2. Yazar: ALİYA BOSTANOVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ CAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, İletişim Bilimleri, Journalism, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Göstergebilim, Kazak Çizgi Filmleri, Aldar Köse, Jibek, Roland Barthes, Semiotics, Kazakh Cartoons, Aldar Kose, Jibek, Roland Barthes
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yeni Medya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Televizyon ve internet gibi kitle iletişim araçlarının izleyicilerine etkisi üzerinde düşünülmesi gereken konulardan biridir. Çocuklar bir ülkenin gelecek kuşağıdır. Bu bağlamda bu tezde teknoloji çağında çocukların vakitlerinin büyük bir kısmını ayırdığı çizgi filmler, çocuklara ne vermektedir, çizgi filmlerin yalnızca eğitici, eğlendirici özelliği mi olmalıdır, Batı kültürüne ait unsurlar içeren çizgi filmleri izleyen çocuklar kendi toplumunun değerlerini, kültürünü özümser mi, yoksa bir hiper kültürle mi karşı karşıya kalır gibi sorulara Aldar Köse ve Jibek adlı Kazak çizgi filmleri, göstergebilimsel açıdan incelenerek cevap aranmıştır. Çalışma, Kazakistan televizyonlarında ve internet ortamında yayımlanan Aldar Köse ve Jibek adlı çizgi filmleri kapsamaktadır. Çalışmada Roland Barthes'in göstergebilimsel analiz yöntemi kullanılmış; çizgi filmdeki göstergelerin düzanlam ve yananlamları incelenmiştir. Göstergebilimsel çözümleme demek ideolojik çözümleme demektir. Bu tez çalışmasının amacı, Aldar Köse ve Jibek çizgi filmlerini Kazak kültürü ve değerleri bakımından göstergebilimsel analiz yöntemiyle çizgi filmlerin içeriklerini daha derinden incelemek ve ideolojik boyutunu araştırmaktır. Aldar Köse ve Jibek adlı çizgi filmlerinin düzanlamları ve yananlamları incelenirken ideolojik olarak hangi mesajları içerdiğini tespit etmek ve Kazak kültürüne, gelenek göreneklerine uygun olup olmadıklarını ortaya çıkarmak çalışmanın temel amaçlarındandır.
Özet (Çeviri)
The effect of mass media such as television and the Internet on their viewers is one of the issues that should be considered. Children mean the next generation of a country, in this context, what do the cartoons that children devote most of their time to in the age of technology give children, should cartoons be only educational and entertaining, children who watch cartoons containing elements of Western culture absorb the values and culture of their own society. Aldar Kose and Jibek cartoons have been examined semiotically and answers have been sought for questions such as whether they are facing a hyper-culture or not. The study covers the cartoons titled Aldar Kose and Jibek published on Kazakhstan television and internet environments. The semiotic analysis method of Roland Barthes was used in the study; The denotation and connotations of the signs in the cartoon were examined. Semiological analysis means ideological analysis. The aim of this thesis study is to examine the content of Aldar Kose and Jibek cartoons in terms of Kazakh culture and values with the method of semiotic analysis and to investigate the ideological dimension of the cartoons. While examining the denotations and connotations of the cartoons Aldar Kose and Jibek, it is also aimed to determine which messages they contain ideologically and to reveal whether they are suitable for Kazakh culture and traditions.