Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı çalışanları arasında mesleki radyasyonun tiroid nodül prevalansına etkisi
The effect of occupational radiation on thyroid noduleprevalence among employees of Necmettin ErbakanUniversity Faculty of Medicine, Department of Radiology
- Tez No: 906267
- Danışmanlar: PROF. DR. SERDAR KARAKÖSE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anatomi, Halkla İlişkiler, Radyoloji ve Nükleer Tıp, Anatomy, Public Relations, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Thyroid nodule, occupational radiation, ultrasound, TIRADS
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı hastanemiz radyoloji çalışanlarında, mesleki radyasyonun tiroid nodül prevalansına etkisinin olup olmadığını ortaya koymaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda 1986 ile 2024 Ocak tarihleri arasında; yıllık rutin kontrolleri yapılan hastanemiz Radyoloji Anabilim Dalı'nda çalışan toplamda 110 personel, mesleki radyasyona maruz kalanlar ve kalmayanlar şeklinde, çalışma ve kontrol grubu şeklinde ayrılarak ultrason birimimiz tarafından yapılan muayene raporları HBYS sistemi üzerinden retrospektif olarak taranmıştır. Raporlarda nodül varlığı, nodüllerin ultrason özelliklerine göre TIRADS skorlamaları ve gland parankim özellikleri ele alındı. Elde edilen veriler; çalışanların maruziyet süreleri, yaşları ve cinsiyet özellikleri ile ilişkilendirilmeye çalışıldı. Bulgular: Çalışma grubunun ortalama yaş 36,75±8,28; kontrol grubunun ortalama yaşı 36,56±9,08 idi. Nodül saptanma oranı yaşla beraber artmasına rağmen istatistiksel olarak değerlendirme yapıldığında anlamlı farklılık göstermemektedir(p>0,05) fakat yaş ile nodül varlığı arasında pozitif ancak zayıf korelasyon saptanmıştır(p: 0,037 ; r: 0,234). Ayrıca yaş ile TIRADS risk klasifikasyonu arasında da pozitif zayıf korelasyon saptanmıştır(p: 0,044 ; r: 0,226). Nodül varlığı çalışma grubu olgularında daha yüksek oranda görülmesine rağmen istatistiksel olarak gruplar arasında anlamlı farklılık bulunmamıştır (p>0.05). Maruziyet süresi 10 yılın altındaki 43 hastanın 17'sinde nodül saptanmıştır. Maruziyet süresi 10 yılın üzerindeki 37 hastanın 15'inde nodül saptanmıştır. Nodül saptanma oranı 10 yılın altında %39,5 iken, 10 yılın üzerinde %40,5 olarak saptanmıştır. Minimal bir artış olmakla beraber istatistiksel olarak anlamlı farklılık izlenmemiştir(p>0,05) ancak maruziyet süresi ile TIRADS risk klasifikasyonu arasında pozitif zayıf korelasyon saptanmıştır(p:0,034 ; r: 0,237). Tiroiditli hastaların gruplara göre dağılımında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmamıştır(p>0,05). Ayrıca çalışma grubundaki tiroiditli olgular radyasyon maruziyet sürelerine göre sınıflandırıldığında da istatistiksel olarak anlamlı farklılık izlenmemiştir(p>0,05). Sonuç: Hastanemiz radyoloji anabilim dalı çalışanlarında uzun süreli düşük doz mesleki radyasyon maruziyeti, daha önce başka merkezlerde yapılmış bazı çalışmalarla da korele olarak tiroid nodül prevalansını arttırmamaktadır. Anahtar sözcük: Tiroid nodül, mesleki radyasyon, ultrason, TIRADS
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of our study is to determine whether there is an effect of occupational radiation on the prevalence of thyroid nodules among the radiology staff of our hospital. Materials and Methods: Between 1986 and January 2024, a total of 110 personnel working in our hospital's Department of Radiology, who underwent annual routine check-ups, were divided into groups exposed and not exposed to occupational radiation, and categorized as the study and control groups. Their examination reports, conducted by our ultrasound unit, were retrospectively scanned through the HBYS System. The presence of nodules, TIRADS scoring based on ultrasound characteristics of nodules, and gland parenchyma features were considered. The obtained data were correlated with the duration of exposure, ages, and gender characteristics of the employees. Results: The mean age of the study group was 36.75±8.28 years, while the mean age of the control group was 36.56±9.08 years. Although the rate of nodule detection increases with age, statistically, there is no significant difference (p>0.05). However, a positive but weak correlation was found between age and the presence of nodules (p: 0.037; r: 0.234). Additionally, a positive weak correlation was found between age and TIRADS risk classification (p: 0.044; r: 0.226). Although the presence of nodules was higher in the study group, there was no significant difference between the groups statistically (p>0.05). Among the 43 patients with exposure duration of less than 10 years, nodules were detected in 17 patients, while among the 37 patients with exposure duration of more than 10 years, nodules were detected in 15 patients. The nodule detection rate was 39.5% in those with exposure duration less than 10 years and 40.5% in those with exposure duration more than 10 years. Despite a minimal increase, no statistically significant difference was observed (p>0.05). However, a positive weak correlation was found between exposure duration and TIRADS risk classification (p:0.034; r: 0.237). There was no statistically significant difference in the distribution of patients with thyroiditis among the groups (p>0.05). Also, when thyroiditis cases in the study group were classified according to radiation exposure durations, no statistically significant difference was observed (p>0.05). Conclusion: Long-term low-dose occupational radiation exposure among the staff of our hospital's radiology department does not increase the prevalence of thyroid nodules, correlating with some studies conducted in other centers previously.