6 Şubat depremi sonrası toplumsal deneyimler ve kırılganlık: Osmaniye örneği
Social experiences and vulnerability after the February 6 earthquake: The case of Osmaniye
- Tez No: 906344
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT DUMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: afet, afet yönetimi, 6 Şubat depremi, kırılganlık, sosyal farkındalık, disaster, disaster management February 6 earthquake, vulnerability, social awareness
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adana Alparslan Türkeş Bilim Ve Teknoloji Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kent Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışma, Türkiye yüzyılının en büyük felaketi olan 6 Şubat depreminin Osmaniye'de yaşayan vatandaşlar üzerindeki etkilerini ve bu etkiler sonucunda depremzedelerin hayatlarını nasıl sürdürdüklerine dair yarı yapılandırılmış görüşmeleri içermektedir. Araştırma, meydana gelen doğal afetlerin özellikle zelzelelerin geride bıraktığı maddi ve manevi tahribatların onarılması, bundan sonra ortaya çıkabilme ihtimali olan afetlere gerçek hayattan örnekler sunarak gerekli önlemlerin alınmasını amaçlamaktadır. Türkiye, bulunduğu konum nedeniyle sürekli afetlere maruz kalan bir ülkedir. Depremler bu afetler arasında en çok meydana gelen felaket türüdür. 1900' lü yıllardan bu yana orta ve yüksek şiddetli birçok zelzele ortaya çıkmıştır. Bu depremlerden en şiddetlisi şüphesiz 6 Şubat 2023 depremidir. Toplumsal hayatı neredeyse durma noktasına getiren bu deprem canlıların hayatında sosyal, ekonomik ve fiziksel anlamda yıkıma yol açmıştır. Kısa süre aralığında, yüksek şiddette ve uzun süren depremler sonrası ortaya çıkan tahribatın iyileştirilmesi her afet sonrası olduğu gibi kolay olmayacaktır. Veriler, bu felaketten her yaş grubunun farklı yönlerden etkilendiğini açığa çıkarmıştır. Özellikle küçük yaşta çocukların psikolojisinde derin etkiler bırakan bu deprem, üzerinden ne kadar zaman geçse de hafızalardan silinemeyecektir. Literatürde kırılgan grup olarak nitelendirilen(kadınlar ve engelli bireyler gibi) ve hâlihazırda savunmasız durumda olan bireylerin kırılganlığı afetler sonrası daha görünür hale gelmektedir. Afetlere hazırlık aşamasında üretilen politikaların her kesime hitap edebilmesi oldukça önemlidir. Gerekli planlamaların yapılması ve hayata geçirilebilmesi sonrası afetlere karşı dirençli toplumların oluşabilmesine olanak sağlamaktadır. Neticede“küçük kıyamet”olarak nitelendirilen bu felaket doğanın, insanların, hayvanların ve hatta bitkilerin günlük hayat rutinlerini zedelemiştir. Araştırmanın sonuçları, meydana gelen ve daha sonrasında meydana gelme ihtimali olan afetlere gerekli tedbir ve önlemlerin alınması, ilgili kurumların üzerine düşen görevi yerine getirmesini hedefleyen kanunların hayata geçirilmesini teşkil etmektedir.
Özet (Çeviri)
This study includes semi-structured interviews about the effects of the February 6 earthquake, the worst disaster of the Turkish century, on the citizens living in Osmaniye and how the earthquake victims lived their lives as a result of these effects. The research aims to repair the material and spiritual damage caused by natural disasters, especially those left behind by disasters, and to take the necessary measures by providing real-life examples of disasters that are likely to occur after that. Turkey is a country that is constantly exposed to disasters due to its location. Earthquakes are the most common type of disaster among these disasters. Decadal earthquakes are the most common type of disaster. since the 1900s, many diseases with moderate and high severity have appeared. The most severe of these earthquakes is undoubtedly the February 6, 2023 earthquake. This earthquake, which brought social life almost to a standstill, has led to social, economic and physical destruction in the lives of living things. Healing the damage caused after earthquakes of high intensity and long duration in a short period of time December will not be easy as it is after every disaster. The data have revealed that each age group has been affected by this disaster in different ways. This earthquake, which has a deep impact on the psychology of children, especially at a young age, will not be erased from their memories no matter how long it takes. The vulnerability of individuals who are described as a fragile group in the literature(such as women and people with disabilities) and who are already vulnerable becomes more visible after disasters. It is very important that the policies produced during the disaster preparedness phase can appeal to all segments. It enables the formation of disaster-resistant societies after the necessary planning can be made and implemented. As a result, this disaster, which is described as a“small apocalypse”, has damaged the daily life routines of nature, people, animals and even plants.The results of the research constitute the implementation of laws aimed at taking the necessary precautions and measures for disasters that have occurred and are likely to occur later, and for the relevant institutions to fulfill their duties.