Evlilik beklentilerinin evliliğin ilk 15 yılındaki bir grup yetişkinde karşılaştırlması: İstanbul Üsküdar örneği
Comparison of marital expectations in a group of adults in the first 15 years of marriage: The case of Istanbul Üsküdar
- Tez No: 906373
- Danışmanlar: PROF. DR. EBULFEZ SÜLEYMANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Aile, Evlilik, Beklenti, Mutluluk, Boşanma, Family, Marriage, Expectation, Happiness, Divorce
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Günümüz dünyasında gelişen teknoloji, aile yapılarında da değişimlerin meydana gelmesine neden olmuştur. Aile yapısında, yaşam tarzında değişim olması neticesinde bireylerin evlilik beklentileri de günün şartlarına göre değişime uğramıştır. Bu çalışmanın amacı; çiftlerin evlenmeden önceki beklentilerinin, evlendikten sonra karşılanıp karşılanmamasının, evlilikleri üzerine etkilerinin araştırılmasıdır. Bu çalışma, İstanbul ili Üsküdar ilçesi Ünalan Mahallesinde yaşayan, amaçlı örnekleme tekniğiyle seçilmiş, 1 ila 15 yıllık evli veya boşanmış, 28 ila 52 yaş aralığındaki yedisi erkek toplam 25 yetişkin katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmada araştırmacı tarafından hazırlanan evlilik beklentisiyle ilgili 13 ve demografik özelliklerle ilgili 8 soruyu içeren form katılımcılara anket ve görüşme yoluyla uygulanmıştır. Evlilikte beklentisi gerçekleşenlerin oranı %48 iken, beklentisi gerçekleşmeyenlerin oranı %52 olarak tespit edilmiştir. Evlenmeden önce cinsellik ve evlilik hakkında bilgi edinenlerin oranı %28 iken, hiçbir bilgi edinmeden evlenenlerin oranının %72 olduğu görülmüştür. Evliliğinde aradığını bulan, hiçbir sorun yaşamayan, mutlu bir evliliği sürdürenlerin oranı ise sadece %28 olarak bulgulanmıştır. Evlilikte beklentileri karşılanmayan çalışma grubu üyeleri evliliklerini sonlandırmışlardır. Ancak evliliklerini sürdüren çalışma grubu üyelerinin bir kısmı, evliliklerini tam bir uyum içinde geçiremediklerini; çocuk, toplum baskısı, ekonomik zorluk gibi nedenlerden dolayı evliliğe katlandıklarını ifade etmişlerdir. Bu bulgular evlilik beklentilerinin evliliğin sürdürülmesi ve sonlandırılması açısından önemli bir role sahip olduğunu teyit etmektedir.
Özet (Çeviri)
Developing technology in today's world has led to changes in family structures. As a result of the changes in the family structure and lifestyle, the marital expectations of individuals have also changed according to the conditions of the day. The aim of this study is to investigate the effects of couples' expectations before marriage on their marriages and whether they are met after marriage. This study was conducted with a total of 25 adult participants, seven of whom were male, between the ages of 28 and 52, married or divorced for 1 to 15 years, living in Ünalan neighborhood of Üsküdar district of Istanbul province, selected by purposive sampling technique. In the study, a form prepared by the researcher including 13 questions about marriage expectation and 8 questions about demographic characteristics was applied to the participants through questionnaire and interview. While the rate of those whose expectations were realized in marriage was 48%, the rate of those whose expectations were not realized was 52%. While the rate of those who received information about sexuality and marriage before marriage was 28%, the rate of those who got married without any information was 72%. The rate of those who found what they were looking for in their marriage, had no problems and maintained a happy marriage was found to be only 28%. The members of the study group whose expectations were not met in marriage ended their marriages. However, some of the members of the study group who maintained their marriages stated that they could not spend their marriages in complete harmony and that they endured the marriage due to reasons such as children, social pressure and economic difficulties. These findings confirm that marital expectations play an important role in the maintenance and termination of marriage.