Dijital çağda kültürel sermayenin kuşaklararası aktarımında Z kuşağı–Yıldız Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencileri örneği
Generation Z in the intergenerational transfer of cultural capital in the digital age-example of Yildiz Technical University Engineering Faculty students
  1. Tez No: 906375
  2. Yazar: NECİP ŞEKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EBULFEZ SÜLEYMANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Dijitalleşme, Habitus, Kültürel Sermaye, Toplumsal Değerler, Z Kuşağı, Digitalization, Habitus, Cultural Capital, Social Values, Generation Z
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu araştırmada Z kuşağı bireylerinin dijital değişim ve dönüşümün sürecinde önceden kazanılmış sermayeleri olan aile, gelenekler, arkadaşlık, mahremiyet, etik, inanç ve toplumsal değerler kavramlarına ilişkin bakış açılarının ortaya koyulması amaçlanmıştır. Araştırma sonuçları örneklem gurubuna dahil olan Z kuşağı bireylerinin tamamına yakınının aileleriyle iletişimlerinde bir sorun yaşamadıkları ve bağlarının kuvvetli olduğunu ortaya koymaktadır. Toplumda kuşak çatışması olduğu genel kanısı bağlamında değerlendirildiğinde örneklem aldığımız gurubun büyük çoğunluğunun kendisinden önceki kuşaklarla iletişimlerinin iyi olduğu ve hatta anlaşılamamazlık durumlarında dahi saygı çerçevesinde problemlerin üstesinden gelebildikleri ortaya konulmuştur. Bu durumun sosyal ekonomik grupların dağılımına bağlı olarak da değişebileceği değerlendirilmekte olup bu kuşak bireylerinin iletişime açık oldukları, anlaşılmayı bekledikleri ve bunlar saygı çerçevesinde gerçekleştiğinde iletişim bazında herhangi bir çatışma içinde olmadıkları görülmektedir. Ayrıca geleneksel değerlere bağlılık konusunda henüz bir kopuşun meydana gelmediği görülmektedir. Bu kuşak bireylerinin geleneklerine bağlılığı iki kuşak öncesi büyükanne ve büyükbabalarının hatıratlarına nostaljik bir yaklaşımın sonucu olabileceği gibi geleneksel değerlerden kopuşun sonrasından korkmalarından kaynaklandığı değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
This research aims to reveal the perspectives of Generation Z individuals regarding the concepts of family, traditions, friendship, privacy, ethics, belief, and social values, which are their previously acquired capital in digital change and transformation. The research results reveal that almost all of the Generation Z individuals included in the sample group do not have any problems in communicating with their families, and their ties are strong. When evaluated in the context of the general opinion that there is a generation conflict in society, it has been revealed that the majority of the group we sampled had good communication with their previous generations and were able to overcome problems within the framework of respect, even in cases of incomprehension. It is considered that this situation may change depending on the distribution of social and economic groups, and it is seen that individuals of this generation are open to communication and expect to be understood. When these occur within the framework of respect, they do not have any conflict based on communication. Additionally, it seems that there has not yet been a break in adherence to traditional values. It is considered that the loyalty of the members of this generation to their traditions may be the result of a nostalgic approach to the memories of their grandparents from two generations ago, or it may be due to their fear of the aftermath of the break with traditional values.