Vardiyalı çalışan hemşirelerde iş doyumu ve tükenmişlik algılarının iş-aile yaşam çatışması üzerine etkisi
The effect of job satisfaction and burn-out perceptions in working nurses with shifts on work-family life conflict
- Tez No: 906388
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF KURTULUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: vardiyalı çalışma, hemşirelik, iş doyumu, tükenmişlik algısı, iş-aile yaşam çatışması, shift work, nursing, job satisfaction, perception of burnout, work-family life conflict
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Vardiyalı çalışan hemşirelerde iş doyumu ve tükenmişlik algılarının iş-aile yaşam çatışması üzerine etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışma tanımlayıcı ve kesitsel türde planlanmış bir çalışma olup İstanbul İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı Sultanbeyli Devlet Hastanesinde vardiyalı olarak çalışmakta olan 120 hemşire ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma verileri Mart-Ağustos 2023 tarihleri arasında İl Sağlık Müdürlüğünden ve hastaneden yazılı izin alındıktan sonra google anket formu ile toplanmıştır. Araştırma da veri toplama aracı olarak araştırmacılar tarafından oluşturulan“Kişisel Bilgi Formu”,“Minnesota İş Doyum Ölçeği”,“Maslach Tükenmişlik Envanteri”ve“İş-Aile Çatışma Ölçeği”kullanılmıştır. Çalışmanın verileri SPSS 26 paket programı aracılığı ile incelenmiştir. Bulgular: Çalışmada incelenen değişkenler birbiri ile ilişkili bulunmuştur. İş doyum ölçeği ile Maslach tükenmişlik ölçeği alt boyutları arasında ters yönlü ve anlamlı ilişki bulunmuştur. İDÖ ile MTEDTarasında yüksek düzeyde ve negatif yönlü ilişki (r: -.769; p< .001), İDÖ ile MTEDarasında orta düzeyde ve negatif yönlü ilişki (r: -.516; p< .001), İDÖ ile MTEKarasında orta düzeyde ve negatif yönlü (r: -.376; p< .001)ilişki bulunmuştur. Benzer şekilde iş doyumu ile iş aile çatışma puanları arasında da negatif yönlü ve anlamlı ilişki bulunmuştur (r: -.512; p< .001). İş- Aile çatışma ölçeği ile Maslach tükenmişlik ölçeği alt boyutları arasındaki ilişki incelendiğinde pozitif yönlü ve anlamlı ilişki olduğu görülmüştür. MTEDT ile İAÇarasında pozitif yönlü korelasyon (r: .539; p< .001),MTED ile İAÇarasında pozitif yönlü korelasyon (r: .536; p< .001), MTEK ile İAÇarasında pozitif yönlü korelasyon istatistiksel açıdan anlamlı bulunmuştur (r: .536; p< .001). Sonuç: Çalışmamızda elde ettiğimiz bulgulara göre iş doyumu düzeyi arttıkça ve mesleki tükenmişlik düzeyi azaldıkça iş-aile yaşam çatışması azalmaktadır. Çalışmamızda vardiyalı çalışmakta olan hemşirelerin iş doyum düzeylerini, tükenmişlik düzeylerini ve iş-aile yaşam çatışması düzeylerinin değerlendirilmesi açısından literatüre katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: It was aimed to determine the effect of job satisfaction and burnout perceptions on work-family life conflict in nurses working in shifts. Method: The study was planned as a descriptive and cross-sectional study and was carried out with 120 nurses working in shifts at Sultanbeyli State Hospital affiliated with the Istanbul Provincial Health Directorate. Research data was collected between March and August 2023 using a Google survey form, after obtaining written permission from the Provincial Health Directorate and the hospital. In the research,“Personal Information Form”,“Minnesota Job Satisfaction Scale”,“Maslach Burnout Inventory”and“Work-Family Conflict Scale”created by the researchers were used as data collection tools. The data of the study were examined through the SPSS 26 package program. Results: The variables examined in the study were found to be interrelated. A negative and significant relationship was found between the job satisfaction scale and the Maslach burnout scale sub-dimensions. There is a high level and negative relationship between İDS and MTEK (r: -.769; p< .001), a moderate and negative relationship between İDS and MTEK (r: -.516; p< .001), and between İDS and MTEK A moderate and negative relationship was found (r: -.376; p< .001). Similarly, a negative and significant relationship was found between job satisfaction and work-family conflict scores (r: -.512; p< .001). When the relationship between the Work-Family conflict scale and the Maslach burnout scale sub-dimensions was examined, it was seen that there was a positive and significant relationship. A positive correlation between MTEDT and İAÇ (r: .539; p< .001), a positive correlation between MTED and İAÇ (r: .536; p< .001), and a positive correlation between MTEK and İAÇ were found to be statistically significant ( r: .536; p< .001). Conclusion: According to the findings of our study, work-family life conflict decreases as the level of job satisfaction increases and the level of professional burnout decreases. It is thought that our study will contribute to the literature in terms of evaluating the job satisfaction levels, burnout levels and work-family life conflict levels of nurses working in shifts.