Cumhuriyet dönemi Türk tiyatrosunda nesil çatışmaları
Generation conflicts in the Turkish theater of the Republican era
  1. Tez No: 906400
  2. Yazar: NİLSU TARHAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESAT CAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Tiyatro, Cumhuriyet Dönemi, Nesil Çatışması, Doğu- Batı, Eski-Yeni, Theatre, Republican Period, Generation Conflict, East-West, Old-New
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 302
Özet
Bu araştırmanın amacı Cumhuriyet Dönemi kapsamında Türk Tiyatro metinlerinde görülen nesil çatışmasını ele almaktır. Çalışmamız Giriş, Sonuç ve Kaynakça dışında iki bölümden oluşmaktadır. Araştırmamızda Birinci Bölüm'de kavramsal alt yapı oluşturulmuş, İkinci Bölüm'de kuşak çatışması olgusunun hangi boyutta ele alındığına dair eser incelemesine geçilmiştir. Araştırmamız nesil çatışmasını hem sosyolojik hem de psikolojik boyutuyla ele almıştır. Çalışmanın Sonuç kısmında; Cumhuriyet Dönemi Türk Tiyatrosunda nesil çatışması kavramının ne boyutlarda ele alındığı ortaya konulmuş, elde edilen bulgular, bulgulara bağlı olarak ortaya çıkan sonuçlar ve tartışmalara bağlı olarak geliştirilen öneriler yer almıştır. Kaynakça bölümünde incelememize esas tiyatro eserleri ve çalışma boyunca yararlanılan kaynaklar belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to address the generation conflict seen in Turkish Theater texts within the scope of the Republican Period. Our study consists of two parts except Introduction, Conclusion and References. In our research, the theoretical infrastructure was established in the First Chapter, and in the Second Chapter, the work was examined to determine the extent to which the concept of generation conflict was discussed. Our research examined the concept of generation conflict from both sociological and psychological dimensions. In the Conclusion section of the study; It has been revealed to what extent the concept of generation conflict was handled in the Turkish Theater of the Republican Era, and the findings obtained, the results based on the findings, and the suggestions developed based on the discussions are included. In the bibliography section, the sources and theater works used throughout the study are stated.