İtfaiyecilik ve yangın güvenliği alanında öğrenim gören öğrencilerin afete yönelik tutumları: İzmir ili örneği
Firefighting and fire safety field student's attitude towards disasters: İzmir city example
  1. Tez No: 906457
  2. Yazar: ŞEYMA ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASUMAN ALTAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Afet, afet bilgi düzeyi, itfaiyecilik, yangın, yangın güvenliği, Disaster, disaster knowledge level, firefighting, fire, fire safety
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Afet Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Afet Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Geçmiş zamanlardan günümüze ulaşana kadar ülkemiz dönem dönem afetlerin olumsuz etkileri ile karşı karşıya kalmıştır. Yaşanılan afetler can ve mal kaybına, ülkenin sosyal ve ekonomik seviyede gerilemesine sebep olmuştur. Afetlerin oluşturacağı kriz ortamlarını yönetmek ve olumsuzluklarını azaltmak, başarılı bir afet yönetimi süreci ile mümkün olacaktır. Toplumun afetlerde bilinçli ve eğitimli şekilde yer alması afetlerin zararlarını azaltmada önemli yer edinecektir. Ülkemizde afetlerle mücadele hizmeti vermek için geliştirilen çeşitli eğitim öğretim programları bulunmaktadır.“İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği Alanı”programları da bu alanlardan birisidir. Ülkemizde birçok afet türü görevlerinde ilk sıralarda yer alan itfaiye personellerinin afetlerle mücadelede önemli rolleri bulunmaktadır. İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği Alanında öğrenimlerini tamamlayan öğrencilerin mezun olduktan sonra bu hizmet alanlarında görev alması bilinçli bir afet tutumu için önem arz etmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği programında çeşitli afetleri kapsayan eğitimler aldıkları görülmüştür. Bu araştırma da“İtfaiyecilik Ve Yangın Güvenliği”alanında öğrenim gören öğrencilerin afete yönelik tutumlarını değerlendirilmek amacıyla hazırlanmıştır. Araştırma da İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği Alanında öğrenim gören İzmir ilinde yer alan Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Lise düzeyinde öğrencilerine gerekli izinler çerçevesinde afete yönelik tutumlarını ölçmek için“Afet Tutum Ölçeği”uygulanmıştır. Bu ölçekle birlikte demografik bilgileri elde etmek için ölçekle birlikte demografik bilgi toplama formu katılımcılara sunulmuştur. Toplanan veriler IBM SPSS Statistics 21 programında analiz edilmiştir. Yapılan analizlerde demografik değişkenlere bağlı olarak katılımcıların tutumları ölçülmüştür.
Özet (Çeviri)
From past to present, our country has periodically faced the negative impacts of disasters. The experienced disasters have caused loss of life and property, and have led to a decline in the country's social and economic levels. Managing crisis environments created by disasters and reducing their negative impacts is possible through a successful disaster management process. The conscious and educated participation of society in disasters will play a significant role in reducing the damages caused by disasters. Various educational programs have been developed in our country to provide services for combating disasters. The“Firefighting and Fire Safety Field”programs are among these. Fire personnel, who are among the first responders in many types of disasters in our country, have significant roles in disaster response. It is important for students who complete their studies in the Firefighting and Fire Safety Field to take on roles in these service areas after graduation for a conscious disaster attitude. It has been observed that various disaster-related trainings are provided within the Firefighting and Fire Safety program under the Ministry of National Education. This research was prepared to evaluate the disaster attitudes of students studying in the“Firefighting and Fire Safety”field. In the research, the“Disaster Attitude Scale”was applied to measure the disaster attitudes of high school level students studying in the Firefighting and Fire Safety Field in İzmir under the necessary permissions. Along with this scale, a demographic information collection form was presented to the participants to obtain demographic information. The collected data were analyzed using IBM SPSS Statistics 21 program. In the analyses, participants' attitudes were measured based on demographic variables.