Sanal gıda alışverişlerinde gıda israf durumu: Ankara ili örneği
The situation of food wasting at online food shopping: The case of Ankara province
- Tez No: 906598
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MİTHAT DİREK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Ziraat, İşletme, Economics, Agriculture, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Gıda israfı, sanal gıda alışverişi, online alışveriş, tüketici davranışları, Food waste, online food shopping, shopping, consumer behavior
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Araştırma, sanal alışveriş platformlarında gıda israfının boyutlarını ve nedenlerini incelemeyi amaçlamaktadır. İnternet üzerinden alışverişin yaygınlaşması, tüketici alışkanlıklarını değiştirmiş ve bu değişiklikler gıda israfı üzerinde çeşitli etkiler yaratmıştır. Çalışmanın amacı, sanal alışverişlerde gıda israfını tetikleyen faktörleri belirlemek, çalışmanın hedefi ise bu israfın nasıl önlenebileceğine dair stratejiler geliştirmek ve gıda sektöründeki uygulamaları değerlendirmektir. Ayrıca bu tez, sanal alışverişlerde gıda israfını anlamak ve bu sorunu çözmek için önemli bir kaynak oluşturmayı hedeflemektedir. Tez, ilk olarak sanal alışverişlerin büyüme trendini ve bu trendin gıda tüketimi üzerindeki etkilerini analiz etmektedir. Daha sonra, sanal alışverişlerde gıda israfının çeşitli nedenleri araştırılmıştır; bu nedenler arasında yanlış ürün seçimleri, teslimat süreleri, minimum sepet tutarı uygulamaları, paketleme hataları ve tüketici bilinçsizlikleri yer almaktadır. Ayrıca, sanal alışverişlerde gıda israfını azaltmaya yönelik mevcut uygulamalar ve teknolojiler değerlendirilmektedir. Çalışmada, kullanılan anket analiz tekniği ile elde edilen birincil veriler aracılığıyla tüketici davranışları ve gıda israfı arasındaki ilişki ortaya konmuştur. Elde edilen bulgular, sanal alışverişlerde gıda israfının önemli bir sorun olduğunu ve çeşitli düzeylerde müdahale gerektirdiğini göstermektedir. Çalışma, gıda israfını azaltmak için önerilerde bulunularak hem tüketicilere hem de perakendecilere yönelik stratejiler sunmaktadır. Çalışmada t-testi, one-way anova analizi ve pearson korelasyon yöntemleri kullanılarak veriler analiz edilmiştir. Sonuç olarak, sanal alışverişlerde gıda israfının azaltılması için bilinçli tüketim, sanal alışveriş platformlarında geri bildirim sistemlerinin geliştirilmesi ve gıda bankacılığı uygulamalarının geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması gibi çeşitli öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to examine the extent and causes of food waste in online shopping platforms. The proliferation of internet shopping has altered consumer habits, and these changes have had various effects on food waste. The goal of this study is to identify the factors triggering food waste in online shopping, develop strategies to mitigate this waste, and evaluate practices within the food sector. The thesis first analyzes the growth trends of online shopping and its impact on food consumption. Subsequently, the various causes of food waste in online shopping are investigated, including incorrect product selections, delivery times, minimum expenditure amount rules, packaging errors, and consumer unawareness. Additionally, existing practices and technologies aimed at reducing food waste in online shopping are assessed. The study uses surveys and in-depth interviews to reveal the relationship between consumer behaviors and food waste. The findings indicate that food waste in online shopping is a significant issue that requires intervention at various levels. The study offers recommendations to address food waste by proposing strategies for both consumers and retailers. In conclusion, various recommendations are developed to reduce food waste in online shopping, focusing on conscious consumption, effective logistics solutions, and technology utilization. This thesis aims to serve as a valuable resource for understanding and addressing food waste in online shopping.