Güç mesafesi ile işe yabancılaşma ilişkisinde örgütsel ataletin rolü: Havacılık sektörü çalışanlarında bir uygulama
The role of organizational inertia in the relationship between power distance and work alienation: An application in aviation sector employees
- Tez No: 906599
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPER BAHADIR DALMIŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Güç mesafesi, örgütsel atalet, işe yabancılaşma, havacılık sektörü, Power distance, organizational inertia, job alienation, aviation sector
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Araştırma kapsamında, havacılık sektörü çalışanlarının güç mesafesi algılarının işe yabancılaşma düzeylerine etkisinde örgütsel atalet algısının aracı rolünün belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda Türkiye genelinde havacılık sektöründe çalışan 396 katılımcıya anket uygulanmıştır. Uygulanan anket formunda demografik bilgi formu, Örgütsel Güç Mesafesi Ölçeği, Örgütsel Atalet Ölçeği ve İşe Yabancılaşma Ölçeği olmak üzere 4 bölüm yer almaktadır. Verilerin analizinde SPSS 26.00 ve Smart PLS 4 yazılımları kullanılmıştır. Analizlerde öncelikle yapısal modelin değerlendirilmesi için güvenirlik ve geçerlik testleri yapılmıştır. Ölçüm modelinin değerlendirilmesi aşamasında ise kurulan yapısal eşitlik modeli ile araştırma hipotezleri test edilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre algılanan güç mesafesi içgörü ataleti, eylem ataleti ve psikolojik atalete ilişkin çalışan algıları ile birlikte işe yabancılaşma düzeyini artırmaktadır. Bununla birlikte örgütsel atalete ilişkin faktörlerden eylem ataleti ve psikolojik atalet algısının işe yabancılaşmayı artırdığı belirlenmiştir. Dolaylı etkilerin test edilmesi için yapılan analiz sonuçlarına göre ise güç mesafesi algısının işe yabancılaşmaya etkisinde eylem ataleti ve psikolojik atalet algılarının ayrı ayrı aracı rolleri görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Within the scope of the research, it is aimed to determine the mediating role of organizational inertia perception in the effect of power distance perceptions of aviation sector employees on their alienation levels. For this purpose, a questionnaire was applied to 396 participants working in the aviation sector across Turkey. In the questionnaire form, there are 4 sections including demographic information form, Organizational Power Distance Scale, Organizational Inertia Scale and Job Alienation Scale. SPSS 26.00 and Smart PLS 4 software were used to analyze the data. In the analysis, reliability and validity tests were conducted to evaluate the structural model. In the evaluation phase of the measurement model, the research hypotheses were tested with the established structural equation model. According to the findings of the study, perceived power distance increases the level of alienation from work together with employee perceptions of insight inertia, action inertia and psychological inertia. In addition, it was determined that the perception of action inertia and psychological inertia among the factors related to organizational inertia increased alienation from work. According to the results of the analysis conducted to test the indirect effects, the mediating roles of action inertia and psychological inertia perceptions were seen separately in the effect of power distance perception on job alienation.