Acile başvuran intihar girişimi olan hastaların retrospektif sosyodemografik analizi
Retrospective sociodemographic analysis of patients with suicide attempts applying to the emergency
  1. Tez No: 906636
  2. Yazar: MEHMET ŞENADAM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SONGÜL DOĞAN ARAÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: İntihar Girişimi, Acil Servis, Risk Faktörleri, Suicide Attempt, Emergency Department, Risk Factors
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
Çalışmamız %67.3'ü (n=641) kadın, %32.7'si (n=311) erkek olmak üzere toplamda 952 hasta üzerinde yapılmıştır. Araştırmaya dahil edilen 952 hastanın %41.3'ünün 18-24 yaş aralığında olduğu, %51,3'ünün evli, %35,1'inin lise mezunu, %40,1'inin çalıştığı, %39.9'unun ev hanımı olduğu tespit edildi. Hastaların intihar etme nedenleri incelendiğinde hastaların intihar olaylarının yaşanmasındaki en sık etmenler arasında sorulan sorularda aile içi çatışma %35, ruhsal hastalık %24.4, evlilik %16, ekonomik %12.2, karşı cinsle sorunlar %10, hastalık %9.3 oranında evet yanıtını vermiştir. Araştırmaya katılan hastaların intihar vakalarının mevcut psikiyatrik durumları incelendiğinde %64.4'ünün psikiyatrik tanı aldığını, %87.7'sinin ailede psikiyatrik tanı alan en az bir kişinin olduğu, %71.4'ünün son altı ayda psikiyatrik tedavi aldığı, %52.0'sinin tıbbı tedavi olarak ilaç tedavi aldığı ve %67.0'sinin ise psikiyatrik konsültasyonu istendiği tespit edilmiştir. Hastaneye başvuran hastaların intihar etme şekillerinde %91.7'sinin yüksek doz ilaç alarak intihar etmek istediği tespit edilmiştir. Yaş aralığı 40 yaş ve üzerinde ölüm oranı daha fazla iken (%40.9), diğer yaş gruplarında psikolog görüşmeleri, psikiyatrik danışmanlık ve psikiyatri polikliniğine yönlendirme daha ön plana çıkmaktadır. İntihar girişimi sonrası düşünceler ele alındığında yaş gruplarından 18-24 yaş aralığında olanlarda intihar düşüncesinin devam etmesi, pişmanlık ve çoklu intihar girişimi daha ön plana çıkmaktadır. İntihar girişiminde bulunan hastaların, takip ve tedavi planlamalarında özellikle yaş faktörünün ölüm oranlarına etkisi göz önünde bulundurulduğunda bu faktörün önemli bir etken olduğunu düşünmekteyiz. Günümüzde toplum sağlığı açısından son derece önemli olan intihar girişimlerinin en aza indirilmesine yönelik koruyucu ve önleyici yaklaşımlar için çalışmalara ihtiyaç duyulduğu görülmektedir. Tekrarlayan intihar girişimleri ve ileri yaşa bağlı ölüm oranlarındaki artışın en önemli nedeninin yaşamla ilişkilendirecek bir neden olmayışıyla beraber psikiyatrik hastalığının olmasıyla ilişkili olabileceği sonucuna vardık. Sonuç olarak intihar girişiminde bulunan hastalarda özellikle ileri yaş ve tekrarlayan girişimlerde psikiyatrik hastalık özgeçmiş varlığı ön planda olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Our study was conducted on a total of 952 patients, of whom 67.3% (n=641) were female and 32.7% (n=311) were male. Of the 952 patients included in the study, 41.3% were between the ages of 18-24, 51.3% were married, 35.1% were high school graduates, 40.1% were employed, and 39.9% were housewives. When the reasons for suicide of the patients were analysed, it was found that the most common factors for suicide were marriage 16.0%, family conflict 35.0%, mental illness 24.4%, problems with the opposite sex 10%, economy 12.2%, and illness 9.3%. When the current psychiatric status of the suicide cases of the patients participating in the study was examined, it was found that 64.4% had a psychiatric diagnosis, 87.7% had at least one person in the family with a psychiatric diagnosis, 71.4% had received psychiatric treatment in the last six months, 52.0% received medication as medical treatment and 67.0% were asked for psychiatric consultation. It was determined that 91.7% of the patients admitted to the hospital wanted to commit suicide by taking high doses of medication. While the mortality rate was higher in patients aged 40 years and over (40.9%), psychologist interviews, psychiatric counselling and referral to psychiatric outpatient clinic were more prominent in other age groups. When the thoughts after suicide attempt were analysed, continuation of suicidal ideation, regret and multiple suicide attempts were more prominent in the age groups between 18-24 years of age. We think that this factor is an important factor in the follow-up and treatment planning of patients who attempt suicide, especially considering the effect of age factor on mortality rates. Nowadays, it is seen that studies are needed for preventive and protective approaches to minimise suicide attempts, which are extremely important in terms of public health. We concluded that the most important reason for the increase in mortality rates due to recurrent suicide attempts and advanced age may be related to the lack of a reason to associate with life and the presence of psychiatric illness. As a result, it was found that the presence of a history of psychiatric illness was at the forefront in patients who attempted suicide, especially in advanced age and recurrent attempts.