Renal hücreli karsinomda total lezyon glikolizi ve metabolik tümör volümü parametrelerini prognostik değerinin histopatolojik veriler ile karşılaştırılarak belirlenmesi
Total lesion glycolysis and metabolic tumor volume parameters in renal cell carcinoma prognostic value with histopathologic data determination by comparison
  1. Tez No: 906661
  2. Yazar: ÖZGÜR OMAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BURCU ESEN AKKAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Renal hücreli karsinom, FDG PET/BT, Metabolik Tümör Volümü (MTV), Total Lezyon Glikolizisi (TLG), Fuhrman'ın nükleer derecelendirme sistemi, TNM, Renal cell carcinoma, FDG PET/CT, Metabolic Tumor Volume (MTV), Tumor Lesion Glycolysis (TLG), Fuhrman's nuclear grading system, TNM
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nükleer Tıp Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Nükleer Tıp Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
AMAÇ: Renal hücreli karsinom (RHK), yetişkinlerde en sık görülen böbrek kanseri türüdür ve böbrek kanseri vakalarının yaklaşık %90-95'inden sorumludur. RHK'da prognoz TNM evresi ve evreden bağımsız olarak ISUP nükleer derecesine (Histolojik Grade) bağlıdır. Bu prospektif çalışmada, primer RHK ön tanısı ile kliniğimizde PET/BT görüntülemesi yapılan hastaların böbrek kitlelerine ait PET/BT metabolik parametreleri ile postoperatif histopatolojik T evresi ve ISUP nükleer derecesi arasındaki ilişkiyi araştırmak, PET/BT ile elde edilen metabolik parametrelerin prognostik değerini öngörebilmek amaçlanmıştır. YÖNTEM: Primer RHK ön tanısı ve uzak metastaz şüphesi bulunan 100 hastaya evreleme PET/BT görüntülemesi yapılarak hastalık yaygınlığı, nodal ve uzak metastazlar değerlendirildi. PET/BT görüntülerinden elde edilen SUVmaks, SUVmean, Metabolik Tümör Volümü (MTV), Total Lezyon Glikolizisi (TLG), üç boyutlu tümör hacmi değerleri kaydedildi. Bu metabolik parametreler ile hastaların postoperatif dönemdeki patolojik TNM evrelemesi ve ISUP nükleer derecesi arasındaki ilişki detaylı bir şekilde incelendi BULGULAR: Çalışmaya alınan 100 hastanın 31'inde (%31) evreleme PET/BT'de uzak metastaz saptanarak kemoterapi kararı verildi. Metastaz saptanan hastalarda tespit edilen tümöre ait metabolik parametrelerin tamamı diğer hastalardan belirgin olarak yüksek olduğu görüldü. Çalışmadaki 100 hastanın 64'üne kür amaçlı cerrahi operasyon uygulanırken, metastatik hastalardan 2'sine ise semptomları azaltma, sitoredüktif ve tedavi yanıtını artırmak amaçları ile cerrahi operasyon uygulandı. 5 hastaya PET/BT çalışmamızın sonrasında biyopsi ile Renal Hücreli Karsinom tanısı konuldu ancak hastaların komorbiditeleri sebebi ile çalışmamızın süresi içerisinde henüz cerrahi operasyon yapılmadı. 27 hastaya parsiyel, 37 hastaya radikal nefrektomi yapıldı. Postoperatif T evreleri 36 hastada T1, 5 hastada T2, 23 hastada T3 olarak saptandı. Postoperatif T evreleri ile preoperatif lezyon metabolik parametreleri arasında anlamlı fark ve pozitif korelasyon izlendi. Opere edilen hastaların PET/BT görüntülerinden elde edilen metabolik parametreler ile ISUP çekirdek dereceleri arasında istatiksel olarak belirgin farklılık ve pozitif korelasyon saptandı. Parsiyel nefrektomi ve radikal nefrektomi yapılan hastalarda PET/BT metabolik parametreleri anlamlı ölçüde farklı idi. SONUÇ: RHK tanısı ile nefrektomi planlanan hastaların 31'inde, PET/BT ile uzak metastaz saptayarak tedavi yönetiminin değişmesi sağlanmıştır. Ön sonuçlarımız renal kitleye ait PET/BT metabolik parametreleri ile histopatolojik prognostik belirteçler arasında güçlü korelasyon olduğunu göstermektedir. Lezyonun preoperatif PET/BT metabolik verilerinin prognozu tayin etmedeki başarısını, çalışmamızın takip sonuçları ile belirleyeceğimizi düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVES: Renal cell carcinoma (RCC) is the most common type of kidney cancer in adults and accounts for approximately 90-95% of kidney cancer cases. The prognosis of RCC depends on TNM stage and ISUP nuclear grade (Histologic Grade) independent of stage. In this prospective study, we aimed to investigate the relationship between PET/CT metabolic parameters of renal masses and postoperative histopathologic T stage and ISUP nuclear grade in patients who underwent PET/CT imaging in our clinic with a preliminary diagnosis of primary RCC and to predict the prognostic value of metabolic parameters obtained by PET/CT. METHODS: Staging PET/CT imaging was performed in 100 patients with a preliminary diagnosis of primary RCC and suspected distant metastases to evaluate disease extent, nodal and distant metastases. SUVmax, SUVmean, Metabolic Tumor Volume (MTV), Total Lesion Glycolysis (TLG), three-dimensional tumor volume values obtained from PET/CT images were recorded. The relationship between these metabolic parameters and the pathologic TNM staging and ISUP nuclear grade of the patients in the postoperative period was analyzed in detail. FINDINGS: Of the 100 patients included in the study, 31 (31%) were found to have distant metastasis on staging PET/CT and chemotherapy was decided. All metabolic parameters of the tumor detected in patients with metastasis were significantly higher than the other patients. Of the 100 patients in the study, 64 underwent surgery for cure, while 2 of the metastatic patients underwent surgery for symptom reduction, cytoreductive and treatment response. 5 patients were diagnosed with Renal Cell Carcinoma by biopsy after our PET/CT study, but due to the comorbidities of the patients, surgical operation was not yet performed during the period of our study. 27 patients underwent partial and 37 patients underwent radical nephrectomy. Postoperative T stages were T1 in 36 patients, T2 in 5 patients and T3 in 23 patients. There was a significant difference and positive correlation between postoperative T stages and preoperative lesion metabolic parameters. There was a statistically significant difference and positive correlation between the metabolic parameters obtained from PET/CT images of the operated patients and ISUP core grades. PET/CT metabolic parameters were significantly different in patients undergoing partial nephrectomy and radical nephrectomy. CONCLUSIONS: PET/CT detected distant metastases in 31 patients scheduled for nephrectomy for RCC, leading to a change in treatment management. Our preliminary results show a strong correlation between PET/CT metabolic parameters of the renal mass and histopathologic prognostic markers. We believe that the success of preoperative PET/CT metabolic data of the lesion in determining the prognosis will be determined by the follow-up results of our study.