Metastazektomi yapılan hastaların cerrahi yönetimi ve sağkalım analizinin değerlendirilmesi
Evaluation of surgical management and survival analysis of patients undergoing metastasectomy
- Tez No: 953415
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELİM ŞAKİR ERKMEN GÜLHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Cerrahisi, Thoracic Surgery
- Anahtar Kelimeler: Akciğer metastazları, Karsinom Metastazları, Lenfadenopati, Lenf Nodu Diseksiyonu, Nükssüz Sağkalım, Sağkalım, Lung Metastases, Carcinoma Metastases, Lymphadenopathy, Lymph Node Dissection, Relapse Free Survival, Survival
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Atatürk Sanatoryum Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
ÖZET Amaç Akciğer, tüm vücutta metastazların en sık görüldüğü organlardan biridir. Akciğer metastazlarında; hastanın sağkalımına katkı sağlamak ve küratif amaçlarla, uygun kriterlerin sağlandığı durumlarda ilk tedavi yaklaşım metastazektomidir. Çalışmamızın amacı akciğer metastazektomilerinin sağkalım üzerindeki etkisi ve prognostik faktörlerin değerlendirilmesidir. Yöntem ve Gereç T.C Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Ankara Atatürk Sanatoryum Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Göğüs Cerrahisi Kliniği'nde Ocak 2013 ile Ocak 2023 tarihleri arasında opere edilen 129 hastadan, 18 yaş altı hasta grubu ve sarkom nedeniyle opere edilen hastalar çıkarıldı. Arşiv dosyalarından veya bilgisayar ortamından verilerine eksiksiz olarak ulaşılabilen 75 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların dosyaları geriye yönelik incelenerek operasyon tarihindeki yaş, cinsiyet, primer tümör histolojisi, primer tümörün saptanması ile metastaz arasında geçen süre, tümörün akciğerdeki lokalizasyonu, insizyon tipi, uygulanan cerrahi teknik, Bilgisayarlı Tomografi'deki nodül sayısı ve büyüklüğü, preoperatif çekilen 18-florodeoksiglukoz Pozitron Emisyon Tomografisi-Bilgisayarlı Tomografi'deki SUVmax tutulumları, çıkarılan nodül sayısı ve büyüklüğü, görüntülemelerde lenf nodu varlığı şüphesi, lenf nodu disekyonu uygulamaları ve lenf nodu pozitifliği, postoperatif yatış süreleri, postoperatif komplikasyonlar, nükssüz sağkalım ve genel sağkalım verileri kaydedildi.Hastaların postoperatif komplikasyonlarını derecelendirmek için Clavien-Dindo Derecelendirme Sistemi kullanıldı. Bulgular Hastaların yaşı 25 ile 80 arasında değişmekte olup yaş ortalaması 56,40 yıldı. Hastaların 38'i (%50,7) erkek, 37'si (%49,3) kadındı. Hastaların primer tümör histolojilerinde 28 (%37,3) kolorektal karsinom, 11 (%14,7) renal hücreli karsinom, 12 (%16) meme karsinomları ve 24 (%32) diğer karsinom histolojisi görüldü. SUV tutulum ortalaması 3,59 idi ve yatış süresi ortalaması 4,27 olarak bulundu. Hastaların patoloji örneklerinde en büyük tümör çapı 4,7cm olarak bulunurken, ortalaması 1,87cm olarak bulundu. Tek operasyonda bir hastadan çıkarılan en yüksek nodül sayısı 75 olarak bulunurken, ortalaması 3,69 olarak bulundu. 43 (%57,3) hastada unilateral, 32'sinde (%42,7) bilateral lezyon vardı. Hastaların 5'inde (%62,5) 1, 3'ünde (%37,5) 2 kez re-metastazektomi uygulandı. Hastaların 24'ü (%32) torakotomi, 51'i (%69) Video Yardımlı Torakoskopik Cerrahi (VATS) ile opere edildi. VATS yapılan hastaların 5'ine transmediastinel geçişle bilateral akciğer rezeksiyonu yapıldı. Sublober rezeksiyon yapılan 69 (%92), anatomik rezeksiyon (lobektomi+segmentektomi) yapılan 4 (%5,3) ve plevra biyopsisi yapılan 2 (%6,7) hasta vardı. Hastaların 18'inde (%24) görüntülemede şüpheli lenf nodu vardı. 35 hastaya lenf nodu diseksiyonu yapıldı. 7 hastada (%20) N1, 6 hastada (%17,1) N2 lenf nodu pozitifliği saptanırken; 22'sinde (%62,9) patolojik lenf nodu yoktu. 12 hastada (%16) çeşitli derecelerde postoperatif komplikasyon görüldü. Primer tümör saptandıktan metastazektomiye kadar geçen süre (hastalıksız sağkalım 1) >24 ay olanların (%65) 5 yıllık sağkalım oranı, ≤24 ay olanlara (%33,3) göre daha uzun olduğu bulundu. Aynı şekilde hastalıksız sağkalım 1 >24 ay olanların (%57,5) 5 yıllık nükssüz sağkalım oranı, ≤24 ay olanlara (%27,3) göre daha uzundu. Sonuç Akciğer metastazlarında metastazektomi önemli bir yere sahiptir. Günümüzde gelişen tanı yöntemlerini metastazların erken dönemde saptanmasına olanak sağlaması ile akciğer metastazektomileri hasta sağkalımına daha olumlu etkiler sağlamaktadır. Akciğer metastazlarında genel olarak mortalite ve morbiditesinin düşük olması nedeniyle, kemoterapi öyküsü olan seçili hasta gruplarında ilk yaklaşımın akciğer metastezektomisi olması gerektiği görülmektedir. Akciğer metastazlarında sistemik lenf nodu diseksiyonunun önemi günümüzde tartışmalıdır. Ancak güncel çalışmalarda akciğer metastazı nedeniyle opere edilen hastalarda uygulanan sistemik lenf nodu diseksiyonları ile lenfadenopatiler saptanmakta ve çalışmamızda da ortaya konduğu üzere bu hasta grubununda hastalıksız sağkalım ve sağkalımın düşük olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective The lung is one of the most common organs for metastasis in the entire body. Today, in lung metastasis cases, when appropriate criteria are met, the initial treatment approach for improving patient survival and for curative purposes is lung metastasectomy. The aim of our study is to evaluate the effect of lung metastasectomies on survival and the prognostic factors. Materials and Methods Seventy-five patients who underwent lung metastasectomy for non-sarcoma reasons at the Chest Surgery Clinic of the Ankara Atatürk Sanatorium Health Practice and Research Center of the Health Sciences University of Turkey between January 2013 and January 2023 were included in the study. Patients who did not continue their follow-ups and foreign patients whose follow-up data were not available were excluded. The Clavien-Dindo Classification System was used to grade postoperative complications. The files of the patients were reviewed retrospectively, and data on age, gender, histology of the primary tumor, the time between detection of the primary tumor and metastasis, the location of the tumor in the lung, type of incision, surgical technique used, the number and size of nodules on CT (Computed Tomography), SUVmax uptake on preoperative 18-fluorodeoxyglucose (FDG) PET-CT (Positron Emission Tomography-CT), the number and size of the resected nodules, suspected presence of lymph nodes in imaging, lymph node dissection applications, and lymph node positivity were recorded. Data on postoperative hospitalization time, postoperative complications, disease-free survival, and overall survival were also noted. Results A total of 75 patients were included in the study. The age of the patients ranged from 25 to 80 years, with a mean age of 56.40 years. Thirty-eight patients (50.7%) were male and 37 (49.3%) were female. The histology of the primary tumor included colorectal carcinoma in 28 patients (37.3%), renal cell carcinoma in 11 (14.7%), breast carcinoma in 12 (16%), and other carcinoma histologies in 24 (32%). The average SUV uptake was 3.59, and the mean hospitalization duration was 4.27 days. The largest tumor diameter in the pathology samples was 4.7 cm, with an average of 1.87 cm. The highest number of nodules removed from a patient in a single operation was 75, with an average of 3,69. Forty-three patients (57.3%) had unilateral lesions, and 32 (42.7%) had bilateral lesions. Five patients (62.5%) underwent one re-metastasectomy, and three (37.5%) underwent two re-metastasectomies. Twenty-four patients (32%) were operated on via thoracotomy, and 51 patients (69%) were operated on via Video Assisted Thoracoscopic Surgery (VATS). Five patients who underwent VATS had bilateral lung resections through transmediastinal passage. A sublobar resection was performed on 69 patients (92%), anatomical resection (lobectomy + segmentectomy) on 4 (5.3%), and pleural biopsy on 2 (6.7%) patients, with no patients undergoing pneumonectomy. In 18 patients (24%), a suspicious lymph node was identified in imaging. Lymph node dissection was performed on 35 patients. Lymph node positivity was detected in 7 patients (20%) for N1, and in 6 patients (17.1%) for N2, while 22 patients (62.9%) had no pathological lymph nodes. Postoperative complications were observed in 12 patients (16%), while no complications occurred in 63 patients (84%). The 5-year survival rate of patients whose disease-free survival (DFS1) was >24 months (65%) was found to be higher than those whose DFS1 was ≤24 months (33.3%). Similarly, the 5-year disease-free survival (DFS1) rate of patients with DFS1 >24 months (57.5%) was significantly higher than those with DFS1 ≤24 months (27.3%). Conclusion Lung metastasectomy plays an important role in lung metastasis. With the development of diagnostic methods that allow for early detection of metastases, lung metastasectomy has a more favorable effect on patient survival. Due to the generally low mortality and morbidity of lung metastases, it is suggested that the first approach in selected patient groups should be lung metastasectomy. The importance of systemic lymph node dissection in lung metastases is still controversial. However, in recent studies, systemic lymph node dissections performed on patients operated for lung metastasis have identified lymphadenopathies, and as shown in our study, this patient group also has lower disease-free survival and overall survival.