Fatique behaviour of filament wound composite tubes under axial loading
Filaman sargı kompozit boruların eksenel yük altındaki yorulma davranışları
  1. Tez No: 90667
  2. Yazar: ONUR MAT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEVDET KAYNAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Filaman sargı kompozitler, Eksenel yorulma, Kompozitlerde hasar mekanizmaları VI, Filament wound composites, Axial fatigue, Damage mechanisms in composites IV
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
oz FİLAMAN SARGI KOMPOZİT BORULARIN EKSENEL YÜK ALTINDAKİ YORULMA DAVRANIŞLARI Mat, Onur Yüksek Lisans, Metalürji ve Malzeme Müh. Böl., Tez Yöneticisi: Y. Doç. Dr. Cevdet Kaynak Aralık 1999, 87 sayfa Filaman sargı polimer matriksli kompozit borular, iç basınç dayanıklılığının birinci derecede önemli olduğu basınçlı tanklar, roket atarlar gibi uygulamalarda kullanılmaktadırlar. Silindirik kompozit yapılar üzerine şimdiye kadar bir çok çalışma yapılmış olmasına rağmen pek azında yorulma davranışı incelenmiştir. Bu tez çalışmasının amacı epoksi matriksli, cam elyaflı, silindirik filaman sargı kompozit boruların eksenel yük altındaki yorulma davranışlarının belirlenmesidir. Bu amaçla yapılan testlerde servo-hidrolik evrensel test cihazı kullanılmıştır. Numunelerin yorulma ömrü, çekme dayançlannın yüzde 60, 70 ve 80'indeki gerilim düzeylerinde ve her bir değer için 3 farklı frekansta, 0. 1 Hz, 1 Hz ve 10 Hz ve gerilim oranı R= 0. 1 olan sabit genlikli sinuzoidal yüklemeler için ölçülmüştür. Gerilim ve frekans parametrelerinin tüm kombinasyonları için 3 ayrı deney yapılmıştır. Bu 9 farklı yükleme koşulu için toplam 27 deneye karşılık gelmektedir. Sonuçlar, gerilim düzeyinin ve frekansın etkilerini ortaya çıkartmak için değerlendirilmiştir.Numunelerin yorulma ömürleri gerilim düzeyinin yükselmesiyle azalırken, genel olarak frekansın artmasıyla yükselmiştir. Numunelerdeki mikro hasar mekanizmaları ayrıca tarama elektron mikroskobu altında incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FATIGUE BEHAVIOUR OF FILAMENT WOUND COMPOSITE TUBES UNDER AXIAL LOADING Mat, Onur M. S., Department of Metallurgical and Materials Engineering Supervisor: Asst. Prof. Cevdet Kaynak December 1999, 87 pages Filament wound polymer matrix composites find uses as pressure vessels, rocket launchers, etc., where internal pressure is the primary constraint. Although many studies have been conducted on composite tubular structures only very few consider their fatigue behavior. The purpose of this study was to determine the longitudinal fatigue properties of filament-wound composite tubular structures. Fatigue behavior of epoxy matrix, glass filament-wound tubes under the axial loading are examined by using a servo-hydraulic universal testing machine. Fatigue life of the specimens are determined for stress levels of 60%, 70%, and 80% of their tensile strength. Three different frequencies; 0.1 Hz, 1 Hz, and 10 Hz, were applied at each stress level for the constant amplitude sinusoidal loading with a 111stress ratio of R= 0,1. Three specimen were tested for each combination of parameters, that is a total of 27 tests for 9 different loading conditions. Results were evaluated to reveal the effect of stress level and loading frequency. Fatigue lives of the specimens decreased with an increase in the stress level, while they were generally increased by increasing the frequency. Micro damage mechanisms of the specimens were also investigated under scanning electron microscopy.