Yerel halkın turizmin etkilerine ilişkin görüşleri: Karşılaştırmalı bir araştırma
Local's views on the tourism effects: A comparative study
- Tez No: 906680
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜMİT ŞENGEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Turizm, Yerel Halk, Turizmin Etkileri, Görüş, Tourism, Local People, Tourism Impacts, Opinion
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Turizm aktivitelerindeki artışın her geçen gün hız kazanması turizm destinasyonlarında yaşayan yerel halkın hem olumlu hem de olumsuz etkilerle karşı karşıya kalmasını kaçınılmaz kılmaktadır. Sakarya ilinin Karasu ilçesi uzun kumsal şeridi ve hastalıklara iyi geldiği bilinen ince kumu ile gün geçtikçe cazibe bölgesi haline gelirken, Sapanca ilçesi ise mavi ve yeşilin iç içe olduğu farklı turizm aktiviteleri ve bireysel konaklama imkanları ile önemli bir turizm destinasyonu olarak talep görmektedir. Turizm kapsamında bölgeye gelen ekonomik gelir unsurlarının yanı sıra yapılan yatırımlar bölgenin kalkınmasına katkıda bulunarak olumlu bir yaklaşıma sebep olsa da, bu faktörler dışında sosyal ve kültürel, tarihi ve doğal, fiziksel ve çeveresel pek çok unsurda olumsuz yaklaşımlar gün yüzüne çıkmakta ve turizm destinasyonunu olumsuz etkileyebilmektedir. Bu unsurlar çerçevesinde yerel halkın bakış açısı merak edilen konular arasında yer almaktadır. Araştırılması yapılmış pek çok akademik çalışmaya katkı sağlaması amacıyla Sakarya'da yaşanan yüksek hızlı turizm hareketleri, Karasu ve Sapanca ilçeleri çerçevesinde ele alınarak yerel halkın görüşleri analiz edilmek istenmiştir. Veri elde edilmesinde nitel araştırma yöntemine başvurularak 10 adet kapsayıcı mülakat sorusu hazırlanmıştır. Veriler farklı paydaş gruplarında yer alan 22 katılımcı ile gerçekleştirilen görüşmeler ışığında elde edilmiştir. Ortaya çıkan veriler içerik analizi ile raporlanmıştır. İçerik analizinin raporlanmasında MAXQDA paket programından faydalanılarak belge portresi, kod trendleri, kelime bulutu, kod haritası, kod ilişkiler tarayıcısı modelleri kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda katılımcılardan çoğu turizmin her iki ilçede de ekonomik geliri arttırdığına, yeni iş alanlarının artmasına, restorasyon çalışmalarının yapılmasına, bölgeyi ve yerel halkı geliştirmesine ve istihdama katkı sağladığına dair olumlu görüşlerde bulunmaktadır. Bunun yanı sıra fiyatlarda yaşanan artışların, kötü alışkanlıkların, turizm sezonunda alt ve üst yapı imkanlarının yetersiz kalmasının ve doğanın tahrip edilmesinin turizme olumsuz yansıdığı da ifade edilmiştir. İçerik analizi sonuçlarında ise turizmin bilinirliği, sosyal ve kültürel etki, ekonomik etki, tarihi ve doğal mirasa etki temaları en çok değer alan temalar olurken çevresel ve fiziksel etki, asayiş, sürdürülebilir turizm temaları daha geri planda kalmıştır.
Özet (Çeviri)
As tourism activities accelerates day by day, it is inevitable that local people living in tourism destinations face both positive and negative impacts. Karasu district of Sakarya province is becoming a region of attraction with its long sandy strip and fine sand, which is known to be good for diseases, while sapanca district is in demand as an important tourism destination with different tourism activities and individual accommodation opportunities where blue and green are intertwined. Although the investments made in addition to the economic income elements coming to the region within the scope of tourism contribute to the development of the region and cause a positive approach, apart from these factors, negative approaches are emerging in many social and cultural, historical and natural, physical and environmental elements and can negatively affect the tourism destination. Within the framework of these elements, the perspective of the local people is among the issues of interest. In order to contribute to the existing scholarship, the rapid tourism movements in Sakarya were analyzed within the framework of the Karasu and Sapanca districts including the opinions of local people. In order to obtain data, 10 inclusive interview questions were prepared by applying qualitative research method. Data were obtained through interviews with 22 participants from different stakeholder groups. The resulting data were reported content analysis. MAXQDA package program was used to report the content analysis; document portrait, code trends, word cloud, code map, code map code relationship browser models also used. The research finds that, most of the interview participants hold positive views and believe that tourism increases economic income in both districts, increases new business areas, restoration works, develops the region and local people and contributes to employment. On the other hand, they state that the increase in prices, bad habits, insufficient infrastructure and superstructure facilities during the tourism season and destruction of nature have a negative impact on tourism. To the content analysis concludes that in, the themes of awareness of tourism, social and cultural impact, economic impact, impact on historical and natural heritage were the most valued themes, wherea the themes of environmental and physical impact, public order and sustainable tourism remained in the background.