Yargı kararları ışığında idarenin manevi tazminat sorumluluğu
Responsibility of the administration for moral damages in the light of judicial decisions
  1. Tez No: 906695
  2. Yazar: NEŞE YÜKSEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN DÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İdare, Tazminat, Manevi Tazminat, Zarar, İlliyet Bağı, Administration, Compensation, Non-Pecuniary Compensation, Causal Link
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bitlis Eren Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Hukuk devleti ve sosyal devlet ilkesini kabul eden bir devletin sorumluluğundan bahsedilir. Bu sorumluluğun neticesi olarak, telafi ve giderim borcu anlamında, manevi tazminat hususunda Yüksek Mahkeme görüşleri ile öğretide yer alan görüşler irdelenecektir. İdarenin gerçekleştirmiş olduğu faaliyetler nedeniyle, hukuka uygun davranmış olmasına rağmen herhangi bir zarar meydan gelmiş olabilir. Zararın meydana gelmesinde, idarenin fiil ya da işlemi arasında bir nedensellik bağının söz konusu olması durumunda, idarenin sorumluluğundan bahsedilir. İdarenin sorumlu tutulabilmesi için bazı şartların gerçeklemesi gerekir. Öncelikle idarenin yapmış olduğu bir eylemin veya işlemin varlığı söz konusu olmalıdır. Söz konusu eylem veya işlem neticesinde zararın meydana gelmiş olması gerekir. Ayrıca idarenin fiil veya işlemi ile zarar arasında nedensonuç ilişkisinin varlığı söz konusu olmalıdır. İdarenin eylem veya işlemleri dolayısıyla oluşan zarar, kişide psikolojik bir zarara neden olabileceği gibi kişide acı, elem ve ıstırabın oluşmasına sebebiyet verebilir. Bu durumda manevi zarardan söz edebiliriz. Manevi zararın bir nebze dahi olsa giderilebilmesi için manevi tazminat önem arz eder. Manevi zarar ise telafi üzerine odaklanmaktadır. Manevi tazminata hükmedilmesi için bazı hususlar söz konusudur. Bunların başında“manevi tazminatın tespiti ve ödenmesi”gelir.
Özet (Çeviri)
In this study titled“The Administration's Responsibility for Non-pecuniary Damages”, the responsibility of a state that adopts the principle of the rule of law and the social state is mentioned. As a result of this responsibility, the opinions of the Supreme Court and the opinions in the doctrine regarding non-pecuniary damage in the sense of compensation and compensation obligations have been examined. Even though the administration has acted in accordance with the law due to its activities, any damage may have occurred. The responsibility of the administration is mentioned if there is a causal link between the action or operation of the administration in the occurrence of damage. In order for the administration to be held responsible, certain conditions must be met. First of all, there must be an action or transaction carried out by the administration. Damage must have occurred as a result of the action or transaction in question. In addition, there must be a cause-effect relationship between the action or process of the administration and the damage. Damage caused by the administration's actions and operations may cause psychological harm to the person, as well as pain, suffering and suffering. In this case, we can talk about moral damage. Non-pecuniary compensation is important in order to eliminate moral damage even to a certain extent. Moral damage focuses on compensation. There are some issues for awarding non-pecuniary damages. The most important of these is“determination and payment of moral compensation”.