Urban coding as a tuel to control urban form
Kent formunu denetleme aracı olarak kentsel kodlama
  1. Tez No: 90673
  2. Yazar: TOLGA ÜNLÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAYKAN GÜNAY, YRD. DOÇ. DR. ADNAN BARLAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: urban coding, urban code, design guideline, urban development, scale of intervention, control of urban form IV
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
ÖZ KENT FORMUNU DENETLEME ARACI OLARAK KENTSEL KODLAMA ÜNLÜ, Tolga Y. Lisans, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Baykan Günay Ortak Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. M. Adnan Barlas Eylül 1999, 121 sayfa Bu tez, farklı müdahale ölçeklerinde, kentsel kodlamanın, kentsel gelişmenin denetlenmesi üzerinde yarattığı etkileri tarihsel bir perspektif içinde incelemektedir. Çalışma, kentsel çevrenin gelişmesini, plancıların ve mimarların ilgi alam içinde olan bir süreç olarak ele almaktadır. Bu sürece, plancılar ve mimarlar, hazırladıktan planlar, kentsel tasarım projeleri ve mimari tasarımlar aracılığı ile katkıda bulunurlar. Bu bağlamda, kentsel tasarım sosyal çevrenin organizasyonu konusunda yoğunlaşmaktadır ve kentsel tasarım, salt bir kent bütününü planlamayı ya da bir kentin herhangibir parçasının tasarımını kapsamaz, aynı zamanda kentsel kodların ve tasarım kılavuzlarının hazırlanması ile de ilgilenir. Böylece, plancılar ve mimarların kentsel gelişmeyi denetleme yolundaki uğraşılan çevrenin kendi kontrol mekanizmasına bir müdahaleyi içermektedir. Bu anlamda, makro, mezo ve mikro ölçeklerde kentsel kodlann ve tasanm kılavuzlannın hazırlanması kentsel gelişmeyi denetlenmenin ana mekanizması olarak görülmektedir. Bu çalışma, bir yandan kentsel kodlama sitemlerinin tüm dünyadaki, özellikle Avrupa ve Amerika kentlerindeki etkilerini incelerken, öte yandan, Türkiye'dekentsel kodlama ve tasarım kılavuzu örnekleri olarak kullanılan imar planlarının ve imar yönetmeliklerinin mekansal yansımalarım tartışmayı amaçlamaktadır. Anahtar sözcükler, kentsel kodlama, kent kodu, tasarım kılavuzu, kentsel gelişme, müdahale ölçeği, kent formunun denetlenmesi VI
Özet (Çeviri)
ABSTRACT URBAN CODING AS A TOOL TO CONTROL URBAN FORM ÜNLÜ, Tolga Ms., Department of City and Regional Planning Supervisor: Assoc. Prof Dr. Baykan Günay Co-Supervisor: Assist. Prof. Dr. M. Adnan Barlas September 1999, 121 pages This study analyses the influences of urban coding regulations over the control of urban development at different scales of intervention in historical context. In the study, the evolution of urban environment is evaluated as a process which planners and architects are dealing with. Through plans, urban design projects and architectural designs, planners and architects can put their knowledge to the formation of urban environment. In this context, urban design focuses on the organisation of public realm. It not only involves planning the city as a whole or design of any part of the city, but also deals with the preparation of urban codes and design guidelines. Thus, the effort of planners and architects to control the development of urban form involves an intervention to environment's control function at different scales. Then, preparation of urban codes and design guidelines at macro, meso and micro scales is appeared to be the basic mechanism to control urban development. On one hand, this study wishes to discuss the impacts of codification systems throughout the world, especially on European and American cities, whereas, on the other hand, it will try to evaluate the spatial repercussions of development mplans and development bylaws, which are being used as urban codes and design guidelines in Turkey.